„Klubrádió
Reggeli gyors

Rusvai: A hullámok nem gyengülnek, de a covid igen

22/06/2022 12:18

| Szerző: Klubrádió

Bár a korábbi két év nyarán a koronavírus „taktikusan szinte visszavonult” a déli féltekére, idén jobban velünk maradhat, igaz kevésbé veszélyes formában - mondta Rusvai Miklós virológus a Reggeli gyorsban. Szerinte a helyi oltóanyag-gyártásban lehet betegségmegelőzés jövője.

2022. június 22. Reggeli Gyors - részlet (2022.06.22.) Rusvai Miklós
08:29
00:00

 

 

 

A hullámok nem gyengülnek, de a covid igen, mondta Rusvai Miklós, virológus a Reggeli Gyors című műsorban. A fertőzések száma továbbra is magas, viszont valószínűleg kevesebbeknek okoz majd súlyos tüneteket. A koronavírus megbetegítő képessége már most is az influenzáé alatt van - mondta a szakember.

Jelenleg hazánkban a szennyvízből kimutatható örökítőanyag-koncentráció többnyire stagnál, Szolnokon és Veszprémben csökkent, míg Budapest agglomerációjában, Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben emelkedett.

Ahogy a koronavírus, úgy a virológusok sem pihennek a nyáron. Az oltóanyagok tökéletesítésén túl, annak terjesztése is folyamatosan fejlődik. Az oltóanyagok elosztásának problémája felhívta a figyelmet arra, hogy nem érdemes kizárólag a gyógyszeróriásokra - mint a Pfizer vagy a Moderna – bízni a terjesztést. Rusvai szerint egyre több ország ismeri fel, hogy a helyi gyártás által a betegek könnyebben hozzájutnának a vakcinákhoz. A kis gyárakban a nagy cégek „franchise termékei” mellett helyi használatra alkalmazható alternatívákat is érdemes lenne előállítani.

A legfrissebb koronavírus adatok szerint az elmúlt egy hétben 32-en haltak meg Covidban (ezzel már 46 626-an haltak meg a járvány kitörése óta Magyarországon) és 1961 új fertőzöttet igazoltak. "Jelenleg 197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen" - írja a koronavirus.gov kormányzati pandémia oldal.