„Klubrádió
A lényeg

Feljelentették a TEK-et, miután egy pszichés beteg elfogás közben életveszélyesen megsérült

29/07/2021 14:55

| Szerző: Klubrádió

Egy paranoid skizofréniában szenvedő férfi családja és ügyvédje feljelentést tett, miután a 42 éves férfit, aki, mint kiderült, légpisztollyal hadonászott a VI. kerületben, a Terrorelhárítási Központ otthonában lerohanta, és életveszélyesen megsérült. A feje tetején egy lyuk keletkezett, a jobb halántéka, a járomcsontja, illetve a tüdeje is sérült, az állkapcsát össze kellett drótozni. A TEK-esek tudták, hogy pszichés beteghez mennek – írja a 444.

A férfi paranoid skizofréniában szenved. Pszichés betegként különböző epizódokat él át, amikor intenzívebbet, akkor gyakorlatilag mindentől és mindenkitől retteg, fellépése félreérthető és fenyegető lehet – írja a 444.hu.

A 42 éves férfi egyik szomszédja júniusban azzal riasztotta a rendőrséget, hogy fegyverrel hadonászik, és fenyegetően lép fel vele szemben. Azt nem tudták, pontosan milyen fegyver van nála. A rendőrség értesítette a Terrorelhárítási Központot, amely nagy erővel vonult ki a VI. kerületi társasházhoz. Hogy ezután pontosan mi történt, egyelőre nem teljesen világos, de a család szerint jogsértések sora következett.

A TEK munkatársai úgy vonultak a helyszínre, hogy tudták, hogy pszichés beteghez mennek, mégsem volt a helyszínen szakember, csak két túsztárgyaló. Tárgyalás azonban nem volt, hanem – a rendőrségi jelentés szerint – bedobtak egy mobiltelefont az ablakán, feltehetően abban bízva, hogy azon majd kapcsolatba lépnek a férfival. Ő azonban egyszerűen visszadobta a készüléket az ablakon.

Az elfogás részletei nem ismertek, mert a videót, amelyből a police.hu oldalán is csak rövid részleteket és képeket közöltek, egyelőre még a férfi ügyvédjének sem adták át. Ő a 444-nek azt mondta, a rendőrségnek általános jogvédelmi kötelezettsége van, óvnia kell az emberi jogokat. Az arányosság követelményét is figyelembe kell vennie, azaz az adott intézkedés vagy kényszerítő eszköz nem okozhat aránytalan sérelmet. Az ügyvéd szerint pszichés betegnél, különösen, ha paranoid skizofrénről van szó, aki felfokozott és rémült állapotban van, csak növeli a paranoiát, ha rátörnek és fenyegetően lépnek fel vele szemben. Szerinte célravezetőbb lett volna pszichiátert hívni a helyszínre.

A cikk szerint a TEK jelentéseiből kiderül: a helyszínen már ők is felismerhették, hogy valószínűleg nem igazi fegyver van a férfinél; állítólag úgy sejtették, gázpisztoly van nála, ami a légfegyverhez hasonlóan csak extrém esetben képes súlyos sérülést okozni. Ennek ellenére a rendőrségi híradásokban is gázpisztolyt emlegettek.

Az elfogás során a férfi életveszélyesen megsérült, feje tetején egy lyuk keletkezett, a jobb halántéka, a járomcsontja, illetve a tüdeje is sérült, az állkapcsát össze kellett drótozni. Egy hónapig kómában tartották, kétszer kellett újraéleszteni. A TEK jelentése szerint a lakásban már nem lőttek a férfira, így a kérdés az, hogyan szerezhetett ennyire súlyos sebesüléseket. Azóta is nagyon rossz állapotban van: lélegeztetőgépre került, egy fertőzés miatt gégemetszést kellett végrehajtani rajta. Tudata nem tiszta, rendesen beszélni sem tud. 

A TEK állítása szerint a férfi több lövést is leadott a kommandósokra, az ügyvéd elmondása szerint a helyszínen ennek ellenére nem találtak lövedéket. Szerinte ha valóban lőtt vele, akkor hallaniuk kellett, hogy nem olyan hangot ad ki, mint egy rendes fegyver vagy egy gázpisztoly, hanem csak pukkan egyet. Az igazságügyi fegyverszakértő, aki aznap bevizsgálta a légpisztolyt, arra jutott, hogy azzal nem lehet lövést leadni, valószínűleg azért, mert a régi eszköz bizonyos alkatrészei elöregedtek.

A 42 éves férfi ügyében családja és ügyvédje feljelentést és panaszt tett, úgy vélik, a férfi jogsértések sorozatát szenvedte el. Ellene fegyveresen elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult büntetőeljárás. Az ügyvéd feljelentése nyomán különeljárás indult hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanújával.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Lakatos Péter)