„Klubrádió
A lényeg

Felforrt a levegő egy meghibásodott vonaton, az utasoknak ki kell törniük az ablakot a kijutáshoz

1/07/2022 13:17

| Szerző: Klubrádió

Meghibásodott egy, a Keletiből induló nemzetközi vonat csütörtök este. Azonban a tolatást úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a vonaton. A klíma hiánya miatt annyira felmelegedett a levegő, hogy be kellett törniük az ablakot és vésznyitóval kellett kinyitniuk az ajtókat. A MÁV-Start vizsgálja, hogyan maradhattak fent egyáltalán az utasok a tolatásnál, a rendőrség pedig gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást.

Csütörtök este a Keleti pályaudvaron a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer – Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram a kocsiban, írja közleményében a MÁV-Start.

A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága miatt tartalék kocsit állítottak volna be. Azonban a kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatást úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a fedélzeten. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok betörték az ablakot, az ajtókat pedig vésznyitóval kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, így a vonat csak hajnalban indulhatott el.

Megkezdték az eset részletes kivizsgálását, azt is ki akarják deríteni, hogyan fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten húzták a tárolóvágányra a meghibásodott kocsit.

Azt írták: a MÁV-Start teljeskörűen biztosítja az utasok kártalanítását. Arra kérik az érintett utasokat, hogy jelentkezzenek a Mávdirekt éjjel-nappal hívható telefonszámain (+36 1 3 49 49 49, Telekom hálózatából +36 30 499 4999, Yettel (volt Telenor) hálózatából +36 20 499 4999, Vodafone hálózatából + 36 70 499 4999) vagy az eszrevetel@mav-start.hu e-mail címen.

A vasúttársaság elnézést kért utasaitól az őket ért kellemetlenségért.

A Telex megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, amely a portállal azt közölte: „A rendelkezésre álló adatok szerint 2022. június 30-án este egy, a Keleti pályaudvarról induló vonat meghibásodott. Miután hangosbemondón elhangzott, hogy az utasok szálljanak le, a szerelvényt 22 óra körül kivontatták az állomásról, félreállították és áramtalanították. Több kocsiban azonban fennmaradtak az utasok, akik a vésznyitó elektronika segítségével tudtak leszállni. Az egyik kocsiban ez sem működött, innen végül az egyik ablak betörésével tudtak kijutni a bent rekedt emberek.”

A körülmények tisztázása érdekében a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)