„Köszönjük,

Fekete-Győr András: Magyarország orosz kémfészekké vált

22/04/2021 16:02

| Szerző: Klubrádió

A Momentum elnöke szerint a magyarországi atomerőmű-bővítésből ki kell zárni a Roszatomot. Fekete-Győr András arra is ígéretet tett, hogy kormányváltás esetén mindent megtesznek azért, hogy leállítsák a beruházást. „Magyarország egy orosz kémfészekké vált” – fogalmazott az orosz nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatón. A Momentum elnöke szerint Orbán Viktor helyet ad orosz kémeknek az országban azzal, hogy beengedi a Nemzetközi Beruházási Bankot.

Levelet vitt Oroszország budapesti nagykövetének Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő – írja a Telex.

Csehországhoz hasonlóan szerintük a magyarországi atomerőmű-bővítésből is ki kell zárni a Roszatomot.

Azt ígérik, kormányváltás esetén mindent meg fognak tenni azért, hogy leállítsák a beruházást, a Nemzetközi Beruházási Bankot pedig kirúgják az országból.

A Momentum szerint a cseh kormány – nagyon helyesen – a diplomatáknak álcázott orosz kémek kiutasítása mellett további komoly lépéseket tett az orosz befolyás visszaszorításának érdekében: kizárták a Roszatomot a dukovany-i erőmű bővítésére kiírt pályázatból. A cseh miniszterelnök pedig szolidaritást vár el minden EU-s tagállamtól az orosz agresszióval szemben. „Az oroszbarát magyar kormánytól természetesen nem várhat szolidaritást sem a cseh kormány, sem az Európai Unió” – áll a párt közleményében.

„Magyarország egy orosz kémfészekké vált” – fogalmazott Fekete-Győr András a nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatón. A Momentum elnöke szerint Orbán Viktor helyet ad orosz kémeknek az országban azzal, hogy beengedi a Nemzetközi Beruházási Bankot, és a Paks 2 projektet hatalmas orosz hitelből a Roszatom épít.

Szél Bernadett pedig arról beszélt, hogy a Paks 2-höz hasonló gyanús üzletek mellett pont arról nem esik szó, amiről igazán kellene: hogy milyen energiastratégiát akarunk, és hogyan tudunk védekezni a klímaválság ellen. Szél szerint az emberek kétharmada megújuló energiát szeretne, ami rugalmas, biztonságos, és képes alkalmazkodni ahhoz a változó világhoz, amiben élünk. „Az Orbán-kormánynak viszont egyetlen célja van: hogy minél többet lophassanak. Ezért választották az atomot a megújulók helyett” – mondta a képviselő.