„Klubrádió

Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje

21/02/2021 14:59

| Szerző: Klubrádió

A Momentum Fekete-Győr András pártelnököt indítja az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye október 23-ig derül ki.

Fekete-Győr András indulását a Momentum vasárnapi, online közvetítésén jelentették be. Felszólalt Cseh Katalin és Donáth Anna, a párt két európai parlamenti képviselője, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos, két független országgyűlési képviselő, aki egyaránt a Momentum támogatásával tervez indulni egyéniben 2022-ben.

Hadházy Ákos úgy látja, „elcsalt választás lesz” a 2022-es a kormánymédia túlsúlya miatt. „Fakarddal indulunk egy tank ellen” – fogalmazott, hozzátéve: a tank páncélzatán hitelességgel lehet áttörni. Ő maga azért nem vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert az európai uniós támogatásokat elcsalók elszámoltatásával szeretne foglalkozni – tette hozzá.

Fekete-Győr András azzal kezdte, hogy a Momentum alapítóinak „a rendszerváltás óta eltelt három évtized majdnem a teljes élete”, de mégsem a szabadság a meghatározó élményük, hanem éppen „a szabadság tudatos, aljas korlátozása, sőt, rendszerszintű lebontása”. Úgy fogalmazott: számtalan barát, rokon, ismerős külföldre ment, és mi maradt itthon? Mészáros Lőrinc, Rogán Tóni, Polt Péter, a lopás, a hazugság, a korrupció. Elég élesen kritizálta Orbán Viktort, a többi között azt mondta: „miközben a korrupt miniszterelnök 0 forintot hazudik a vagyonbevallásában, az apja multimilliárdos”. Beszélt a Momentum programjáról is, például korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, felmondanák Paks II.-t és finn mintára szerveznék át az oktatást.

A bejelentést és a felszólalásokat itt tekinthetik meg:

A Momentumon kívül a Jobbik jelentett még be miniszterelnök-jelöltet eddig. Jakab Péter pártelnököt indítja miniszterelnök-jelöltként, ezt január 25-én maga Jakab jelentette be.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a frissen létrejött Új Világ Néppárt egyik alapítója is beszélt arról, hogy szívesen lenne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

(Kiemelt kép: Momentum / Facebook)