„Klubrádió
A lényeg

Európai Bizottság: A magyar kormány még mindig nem kérte az uniós hitelt

28/03/2022 14:45

| Szerző: Klubrádió

Továbbra sem adott be semmilyen hivatalos tervet a magyar kormány az uniós helyreállítási tervből lehívható kölcsönrészre – közölte az Európai Bizottság szóvivője a Népszava kérdésére hétfőn. Orbán Viktor miniszterelnök tíz napja küldött levelet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben azt írta, Magyarország kéri Magyarország kéri "a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását is".

A hvg.hu összegzi, hogy tavaly májusban nyújtotta be a magyar kormány hivatalos helyreállítási és rezilienciaépítési tervét. Ez főként a koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépülés támogatását célozza. Minden tagállam jogosult vissza nem térítendő juttatásra és kedvezményes kamatozású hitelre, Magyarország esetében ez 2500 milliárd forintot, illetve 3300 milliárd forintot jelent. A kormány az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy csak a vissza nem térítendő támogatásra tart igényt.

Az Európai Bizottság megkezdte a magyar tervek értékelését, azonban ez még mindig tart – mondta hétfőn Veerle Nuyts szóvivő, aki azt is megerősítette, hogy a hitelre vonatkozóan Magyarország továbbra sem adott be igényt.

Egyébként 27 tagállam közül 23 már hozzá is jutott a finanszírozás első részleteihez, néhány országban a kormányalakítás okozott némi késedelmet, Lengyelországgal pedig Magyarországhoz hasonlóan vitája van a brüsszeli testületnek. A magyar tervet azért nem hagyták még jóvá, mert az Európai Bizottság ragaszkodik az országspecifikus ajánlásokban visszatérően megfogalmazott nagyobb átláthatósághoz a közpénzek elköltése során.

A témához tartozik, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek múlt héten azt állította, hogy „300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára. Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából. Erről viszont kiderült, hogy nem igaz. Ez a pénz ugyanis függetlenül attól az 5800 milliárd forinttól, amit Orbán Viktor a levelében kért. Ezt  mindenképpen megkapta volna Magyarország, ugyanis már 2020 decemberében megítélték számára, és most "gyorsabban és rugalmasabban lehet elkölteni, mint ahogy az eddig érvényes szabályokból következett volna. Ráadásul a brüsszeli javaslat nem Magyarországról szól, hanem mindegyik tagállamról, ahová sok ukrán menekült érkezett".