„Klubrádió

Egészségügy: sokan még nem is látták új szerződésüket

22/02/2021 08:20

| Szerző: Klubrádió

Egy héttel azelőtt, hogy új szerződést kéne közalkalmazotti jogviszonyról aláírniuk, sok egészségügyi dolgozó még nem is látta a tervezetet. A a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna szerint a dolgozók fele készül elhagyni az állami egészségügyet.

A járvány előtt a vidéki kórházakban a szükségesnél 15 százalékkal volt kevesebb szakápoló, a fővárosban a hiány 20-30 százalékos a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint – írja a 24.hu.

Ez a szám jelentősen nőhet most, állítják, ugyanis sokan dönthetnek úgy az egészségügyi dolgozók közül, hogy nem írják alá az új munkaszerződést. Azt, amely március 1-jétől hatályos, de sokan még mindig nem látták, pontosan milyen szerződést is kellene aláírniuk – derül ki az RTL Klub híradójából.

A portál azt is hozzáteszi, hogy egy hét múlva, március 1-jén megszűnik az addigi közalkalmazotti jogviszony, helyette lesz az egészségügyi szolgálati jogviszony. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a szakdolgozók fele fontolgatja, hogy előbb-utóbb elhagyja az állami egészségügyet. A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy nem szeretne bekerülni az új jogszabály hatálya alá, további 20 százalék pedig itthagyná a magyar egészségügyet.

Év kórháza-díj 2012 - Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórh
 
Csolnoky Ferenc KórházFotó: Nagy Lajos / MTI
 

Kitért arra, hogy az RTL Klub híradója által megszerzett dokumentum szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság még tegnapelőtt is olyan levelet küldött az intézményeknek, hogy mit kell tartalmaznia az új munkaszerződésnek.

Az új szabályok értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, cserébe az orvosok jelentős béremelést kapnak. A hálapénz elfogadása év elejétől bűncselekmény. Az egészségügyi dolgozókat egy évben 44 napra át lehet helyezni más intézménybe. A szakszervezeti elnök azt mondja, hogy van olyan kórház, ahol valósággal megfenyegették a dolgozókat, hogy írják alá az új munkaszerződést.

Azt is mondta az elnök, hogy több olyan dolgozóról tud, akiknek elrontották a besorolását, amely alapján kapná a fizetést. Hasonló problémát látnak az orvosok is. A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint is feszültséget szül az új szerződés, és nem csak azért, mert csak az utolsó napokban ismerhetik meg azt.