„Klubrádió
A lényeg

EU: az igazságügyi biztos nem lát pozitív tendenciákat a magyar jogállamiság ügyében

3/05/2022 15:12

| Szerző: Klubrádió

Didier Reynders úgy látja, hogy mivel nem születtek intézkedések Magyarországon az Európai Bizottságnak a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmainak orvoslására, veszélyben van az Európai Unió költségvetése és a pénzügyi érdekei. Az igazságügyi biztos, aki a magyar kormány ellen indított 7. cikk szerint eljárásról számolt be, elmondta: sajnos nem tud pozitív tendenciákról beszámolni a a lengyelországi és magyarországi jogállamisággal kapcsolatban.

A Európai Bizottság igazságügyi biztosa kedden az Európai Parlament plenáris ülésén beszélt a Magyarország ellen indított 7. cikk szerinti eljárásról – számolt be a 444. Didier Reynders úgy látja, hogy mivel nem születtek intézkedések Magyarországon az Európai Bizottság jogállamisággal kapcsolatos aggodalmainak orvoslására, veszélyben van az Európai Unió költségvetése és a pénzügyi érdekei.

„A Bizottság számos olyan jogállamisági kérdést azonosított, köztük korrupcióval kapcsolatosakat, amik alapos okot adnak az eljárás megindítására” – mondta Reynders, aki szerint ezek komolyan veszélyeztetik az uniós költségvetés hatékony és eredményes gazdálkodását, illetve az EU pénzügyi érdekeinek védelmét. Elmondta, hogy a magyar kormánynak most lehetősége van korrekciós javaslatokat benyújtani.

Didier Reynders azzal zárta beszédét, hogy sajnos nem tud pozitív tendenciákról beszámolni a a lengyelországi és magyarországi jogállamisággal kapcsolatban. A belga politikus csak remélni tudja, hogy a folyamatban lévő eljárások elgondolkoztatják a magyar és a lengyel hatóságokat.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)