„Klubrádió
A lényeg

Ennyi volt: az utolsó amerikai gép is elhagyta Afganisztánt

31/08/2021 10:12

| Szerző: Klubrádió

Bár még számos amerikai állampolgár tartózkodhat Afganisztánban, a hivatalos kivonulás hétfőn éjjel befejeződött, és az utolsó amerikai katonai repülő is elhagyta az országot.

Afgán konfliktus
 
Afganisztáni kivonulás
 
Kabul, 2021. augusztus 30. Katonai repülőgép száll fel a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről 2021. augusztus 30-án, egy nappal az afganisztáni evakuálási hadművelet tervezett befejezése előtt. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/EPA
 

 

Utolsóként katonák és diplomaták szálltak fel el a kabuli reptérről, ahova ezután beözönlöttek a tálib katonák, kommandósok. Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, „azért vagyok itt, hogy bejelentsem az afganisztáni kivonulásunk befejezését és az amerikai állampolgárok, harmadik országbeli állampolgárok és a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására indított művelet végét” – idézi a CNN-t a Telex.

Utolsóként a helyi parancsnok, a Pentagon Twitterén kiadott képen is látható Chris Donahue tábornok és Ross Wilson, a kabuli nagykövetség ügyvivője hagyta el Afganisztánt.