„Klubrádió
A lényeg

„Én Zuglóban biztosan nem Tóth Csabára szavaznék”

26/09/2021 08:41

| Szerző: Klubrádió

A hétvégén nagyot változott a budapesti 8. választókörzetben (Zuglóban) az előválasztási küzdelem, sorra farolnak ki Tóth Csaba mögül a támogató szervezetek.

A címben idézett mondat a pénteki, második ellenzéki miniszterelnökjelöltek közötti televíziós vitán hangzott el Karácsony Gergely szájából. Úgy tűnik, Tóth Csaba mögül kihátrálnak korábbi támogatói.

Zuglóban Hadházy Ákos a kihívója Tóth Csabának, aki korábban már kétszer is megnyerte a körzetét, és győzte le a Fideszt a XIV. kerületi országgyűlési választásokon.

 
Hadházy Ákos és Tóth Csaba

Az előválasztás egyik legforróbb helyén Hadházy Ákost a Momentum indította, bírja a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását, és elnyerte a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatását is, akik ugyan nem vesznek részt az előválasztáson, de Zuglóban úgy érezték, a rivális jelölt miatt mégis beszállnak a kampányba Hadházy oldalán.

Tóth Csabát az MSZP jelölte, és támogatta a párttal szövetségben működő Párbeszéd, a DK és a Jobbik is. Karácsony Gergelyt – aki a zuglói polgármesteri pozícióból került a főváros élére és most kormányfői szerepre készül – rengeteg kritika érte korábban a támogatás miatt, ugyanis köztudott volt, hogy nem felhőtlen a kapcsolata Tóth Csabával.

A közelmúltban Hadházy Ákos olyan dokumentumokkal rukkolt elő, mely szerint Tóth Csaba eltitkolt vagyonnyilatkozatában egy félmilliárd forint értékű gyártelepet, amelyre közvetlen ráhatása van. Ezután Jakab Péter etikai vizsgálatot kért a jelölt ellen, ami azonban elbukott, mert az MSZP, Párbeszéd és LMP delegáltjai sem szavazták azt meg.

A pénteki bejelentés a televíziós vitán felpörgette az eseményeket. Miután Fekete-Győr András kérdésére Karácsony Gergely azt mondta, hogy ő inkább Hadházy Ákost támogatná, a kérdésre nem kapott egyértelmű választ sem Dobrev Klárától, sem Jakab Pétertől.

Szombatra sokat változott a helyzet. A budapesti 8-as számú választókerületben a DK közleményében jelezte, hogy amennyiben Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltjeként hivatalosan is visszajelzést ad arról, hogy megvonja Tóth Csaba támgatását, ők is visszalépnek, ugyanis korábbi megállapodásuk alapján ők nem akarják egyoldalúan felmondani a hivatalosan is megkötött együttműködést. Ilyen visszajelzést ugyan nem kapott a DK, de nem sokkal később már kimondta, hogy kiszállnak Tóth Csaba mögül, nem támogatják őt a továbbiakban.

Ugyancsak reagált a Jobbik, akik kiszálltak Tóth mögül, miután Karácsony Gergely felülbírálta saját delegáltja döntését. Jakab Péter nem támogatja Tóth Csabát, mert a Jobbik szerint a jelölt nem felel meg az előválasztás szellemiségének - nyilatkozta Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke a Telexnek.