„Klubrádió
A lényeg

Elvették Dunaújvárostól a Hankook-bevételeket

29/06/2021 07:24

| Szerző: Klubrádió

A kormány a gödihez hasonló különleges gazdasági övezet hozott létre hétfőn este Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínén, ennek következtében július 1-jén a fideszes vezetésű megyei önkormányzat kasszájába vándorol az itt működő cégek (pl: a Hankook) iparűzési adója, írja a 444.hu.

Ez a bevétel a következő években jelentősen nőni fog, mert az SK Innovation 681 milliárd forintos beruházással legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán, mellette a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet, illetve Rácalmáson a Hankook a mostani abroncsgyárában tervez 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást.

Bár ezek a cégek nem Dunaújváros területén létesültek, de egy korábbi Rácalmás és Dunaújváros között megkötött megállapodás szerint a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyhatott be, hiszen a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja. Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása, mivel az iváncsai park a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült.

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere korábban azt mondta, hogy egy ilyen lépéssel "minden egyes dunaújvárositól 100 ezer forintot vesznek el. Ezért azt kérte a kormánytól, hogy hagyja abba Dunaújváros ostromlását”.