„Klubrádió
A lényeg

Előválasztás: lett egy hetedik miniszterelnök-jelölt is

19/08/2021 16:34

| Szerző: Klubrádió

Ecsenyi Áron lett a 7. miniszterelnök-jelölt az előválasztáson. Ő a Le az Adók 75%-ával Pártot képviseli. A jobboldali, libertárius mikropárt eredetileg csak azért regisztrált, mert meg akarta mutatni, hogy a választás nem demokratikus folyamat, úgysem veszik nyilvántartásba.

Az ellenzéki előválasztásokat koordináló Országos Előválasztási Bizottság az utolsó pillanatban nyilvántartásba vette Ecsenyi Áront, a Le az Adók 75%-ával Párt miniszterelnök-jelöltjét. Ecsenyi ezzel a hetedik hivatalos ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József mellett – írja a Telex.

Ecsenyi Áron Le az Adók 75%-ával Pártja egy adóellenes, ultralibertárius törpepárt, mérhető támogatottsága nincs. A pártelnök állítása szerint 21 egyéni jelöltjük lenne, de ők le sem adták a regisztrációjukat. Ecsenyi végül a saját regisztrációját leadta a miniszterelnök-jelölti előválasztásra, bár az Azonnalinak pár napja arra utalt, hogy csak meg akarja trollkodni az ellenzéki előválasztást, a regisztrációját úgysem fogják elfogadni.

„Mi ezt azért csináltuk, mert abban bízunk, hogy ezáltal nyomás alá tudjuk őket helyezni, hogy megmutassuk, hogy ez mennyire nem demokratikus folyamat – ráadásul az adófizetői pénzekből szervezik meg” – mondta Ecsenyi. A libertárius párt elnöke ugyanakkor arra számít, hogy „egy nagyon jó kampánnyal akár 45 százalékos eredményt is elérhetnek” a választásokon.

Ecsenyi Áron az Azonnalira és a Pesti Srácokra is írt cikkeket, ezekben a többi között Jair Bolsonaro brazil jobboldali populista elnököt dicsőítette, és baloldalinak nevezte a nácizmust. A korlátozások ellen több tüntetést is szervezett, ezek miatt több millió forintos büntetést szabott ki a rendőrség. A mikropárt elnöke közösen tüntetett a szélsőjobboldali Mi Hazánkkal is. Érdekesség, hogy a pártelnök próbálkozott a Vaszily Miklós által megszerzett új Indexnél is, de a próbaidő alatt elbocsájtották.

A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. 

(Kiemelt kép: Ecsenyi Áron / Facebook)