„Hírek
A lényeg

Elhalasztaná a NATO-bővítés szavazását a Mi Hazánk

24/03/2023 14:43

| Szerző: Klubrádió

Novák Előd, a szélsőjobboldali párt alelnöke szerint a bővítés megszavazásával a kormány "a társadalom akaratával szemben beadná derekát a nemzetközi elvárások szerint, a háborús őrülettel sodródva".

A NATO-bővítésről szóló jövő heti parlamenti szavazás elhalasztását kezdeményezi a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom. Novák Előd, a párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a döntéshozatal előtt nemzeti konzultációt kellene tartani erről a kérdésről, valamint szükség volna arra, hogy a kormányzat hozza nyilvánosságra a külföldi magyar katonai szerepvállalással kapcsolatos adatokat – írja az MTI.

Szerinte a bővítés megszavazásával a kormány „a társadalom akaratával szemben beadná derekát a nemzetközi elvárások szerint, a háborús őrülettel sodródva”.

Novák Előd arról beszélt: pártja azért szorgalmazza a magyar parlamentben egyetlen politikai erőként a vétót, mert „provokáció volna a katonai szövetség bővítése Oroszország határán, míg a semleges zóna nemzetközi érdek”.

Nincs bajunk Finnországgal és Svédországgal, de az ő érdekük is, hogy ne szélesítsük a konfliktust a NATO-hoz való csatlakozásukkal épp most – jelentette ki a Mi Hazánk politikusa, aki szerint Európa törékeny békéje azzal biztosítható, ha a NATO és Oroszország minél kisebb szakaszon határos.

Súlyos hiba lenne most olajat önteni a háború tüzére – mondta a politikus, aki szerint legfontosabb értékeink közé kellene tartoznia a békének, a semlegességnek és a függetlenségnek.