„Klubrádió
A lényeg

Elfogadta az ukrán parlament a törvényt, amely visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait

9/12/2023 11:37

| Szerző: Klubrádió

Ennek ételmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem.  Az iskolai kommunikáció nyelve is az intézményre lesz bízva, és érettségizni is lehet majd magyarul.

A kisebbségekről szóló törvény módosítása – írja az Unian ukrán állami hírügynökség nyomán a Népszava – 317 képviselő szavazatával ment át a 450 tagú kijevi törvényhozásban. Ennek ételmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem. Ukrán nyelv és irodalmat tanulni kötelező lesz az iskolákban, de anyanyelvű oktatáshoz azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg a középiskolai tanulmányaikat. A törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

A korábban elfogadott nemzeti kisebbségi törvény előírta, hogy azoknak az iskoláknak, ahol más nyelven, például magyarul oktatnak tantárgyakat, növelniük kell az ukrán nyelvű tantárgyak számát. Ez azonban ezentúl nem vonatkozik azon intézményekre, amelyek olyan területen találhatóak, ahol jelentős számban élnek kisebbségek. Az iskolai kommunikáció nyelve is az intézményre lesz bízva, és érettségizni is lehet majd magyarul – ez alól a korábbiakhoz hasonlóan az ukrán nyelv és irodalom, valamint Ukrajna történelme lesz kivétel.

Az ukrán parlament hivatalos oldala szerint a törvénymódosítást már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta. A kisebbségi törvény várható elfogadása után fél éven belül ahhoz kell igazítani minden vonatkozó törvényt, rendeletet – fűzi hozzá a Telex.

A Népszava cikkében azt is megjegyzi, hogy a kisebbségekről szóló törvény mellett egy korrupcióellenes törvény módosítását is elfogadták pénteken. A kijevi parlament a pénteki törvénymódosítással 700-ról ezerre emelte az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) létszámát. Mindkét jogszabály több ponton figyelembe veszi az uniós normákat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök éppen pénteken, egy francia lapnak beszélt arról, hogy szerinte Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért nem támogatják az EU-tagságát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig korábban azt hangoztatta: Ukrajna nem teljesítette az EU-tagsághoz szükséges feltételeket, a koppenhágai kritériumokat, a kisebbségek helyzetének rendezését és a korrupció elleni küzdelmet sem, ezért az Orbán-kormány a privilegizált kapcsolat ötletét támogatja a szomszéd országgal, amelyet Vlagyimir Putyin parancsára 2022. február 24-én rohant le az orosz hadsereg.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Nemes János)