„Klubrádió
A lényeg

Orbán szerint Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért nem támogatják az EU-tagságát

8/12/2023 16:43

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint az nem vétó, hogy nem támogatja az ukrán csatlakozási tárgyalásokat. A Le Point francia lapnak nyilatkozva azt mondta, "Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országaként ismert", Oroszországban pedig szerinte nem a szabadság a fő kérdés, hanem hogy sikerül-e fenntartani egy hatalmas terület egységét.

Orbán Viktor Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott Párizsban, miután a magyar kormányfő azt javasolta, töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját. A miniszterelnök a Le Point francia hetilapnak nyilatkozva (az interjúról mások mellett a Telex számolt be) azt mondta, szerinte „jogilag nem egészen vétó”, hogy nem támogatja az ukrán csatlakozási tárgyalásokat. „Mondjuk úgy, hogy nem segítek abban, hogy egy szerintem rossz döntés szülessen. Én úgy látom Európát, hogy ha nem mindenki ért egyet, akkor nincs döntés”.

„Akármit gondolnak Párizsban, Brüsszelben és Hágában, mi pontosan tudjuk, hogy mi történik Ukrajnában. Az Európai Bizottság jelentése, miszerint a hét előfeltételből négy már teljesült, egyszerűen nem igaz. Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országaként ismert” – fogalmazott a Orbán Viktor az interjúban.

Szerinte azért sem lehet tag még Ukrajna, mert a csatlakozása túl nagy pénzügyi terhet jelentene a többi tagállamra nézve. „Ha ezt a mezőgazdaságot beengedik az európai agrárrendszerbe, akkor az másnap tönkreteszi azt. A mezőgazdasági támogatási rendszerünk átalakítása nélkül nem engedhetjük be őket” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor ehelyett stratégiai partnerséget javasol Ukrajnával, melynek keretében különböző, a mezőgazdaságról, vámokról és biztonságról szóló szerződést lehet tető alá hozni Kijevvel. „Egyetértek az együttműködés magasabb szintre helyezésével, de nem a tagsággal. (…) Ha sikerül együtt élnünk, néhány év múlva meglátjuk, hogy Ukrajnát közelebb kell-e hozni Európához” – mondta Orbán.

Akkor sem hajlandó belemenni a tagság támogatásába, ha az EU folyósítja Magyarország számára a befagyasztott támogatási összegeket? – tette fel a kérdést a Le Point. „Természetesen Magyarország mindig kész jó üzleteket kötni, de helyesen kell osztályozni a kérdéseket” – válaszolta Orbán. Szerinte az ukrán kérdés egy történelmi kérdés, amit nem jó összekapcsolni a pénzzel, mert az káoszhoz vezethet. „Ezért nem kívánok megállapodást kötni az ukrán kérdésben, de más témák esetében készen állok” – jelentette ki.

Oroszországban nem a szabadság a fő kérdés

A Le Point arra is rákérdezett, hogy hogyan lehet az, hogy bár Orbán az Oroszország elleni szankciókat „hülyeségnek titulálja”, mégis megszavazta őket. A miniszterelnök szerint a általánosságban sosem támogatja a szankciókat, mert „nehéz akár egyetlen példát is találni az európai történelemben, ahol működtek volna”. „Amikor szankciókról beszélünk, mások, különösen az Egyesült Államok megkerülik őket és sikeres üzleteket hajtanak végre” – jelentette ki. Elmondása szerint Magyarország csak olyan szankciókat vétóz meg, amelyek az energiaszektort sújtják. Ez egyébként nem igaz, jegyzi meg összefoglalójában a Telex: az Orbán-kormány mások mellett a volt KGB-ügynök Kirill pátriárkát is leszedette a szankciós listáról.

Ami a Putyinnal való barátságát firtatta a lap, a miniszterelnök a következőket mondta: „Oroszországban a fő kérdés nem a szabadság, hanem az, hogy sikerül-e fenntartani egy hatalmas terület egységét, amelyet szinte lehetetlen egészében fenntartani. Irreális azt várni, hogy Oroszország olyan legyen, mint Európa.”

Amerikai betegség

Orbán szerint az ukrán-orosz, az izraeli-palesztin és az örmény-azeri konfliktus mind ugyanolyannak tűnik. Szerinte ez „a Nyugat a világ többi része ellen” felállás, amivel ő nem ért egyet, mert szerinte a világ két részre való felosztása amerikai betegség. Az Egyesült Államok úgy gondolja, léteznek bizonyos univerzális értékek, melyeket a világon mindenhol ugyanolyannak kell látni, de a neki ez nem tetszik ez a nézet.

Orbán magáról a migrációs ügyek szakértőjeként beszélt, és a magyar határkerítés sikerességét ecsetelte. Szerinte ha már bejött az országba egy bevándorló, akkor valójában nem lehet kiutasítani – ezért kellene inkább úgy intézni, hogy a menekültek Szerbiában várakozzanak.

Szóba került a jogállamisági mechanizmus is. A miniszterelnök szerint a jogállamiság szót egy EU-dokumentum vagy -szerződés sem rögzíti, most mégis politikai eszközként használva támadják vele Magyarországot. Orbán Viktor csak második kérdésre fejtette ki a beszélgetésben, hogy szerinte a jogállamiságba a média szabadsága, az igazságszolgáltatás függetlensége mellett

„beletartozik a hatalmi ágak szétválasztása és egyensúlya, a vallásszabadság, a közösségek szabadsága. Ezt a magyar alkotmány teljes mértékben tiszteletben tartja.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)