„Klubrádió
A lényeg

Elbukott a magyar–szlovén hokivébé-pályázat

26/05/2022 18:18

| Szerző: Klubrádió

A szükséges kormánygarancia hiányában a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) nem engedi tovább a jövő évi elit-világbajnokság megrendezésére beadott magyar-szlovén pályázatot – derült ki csütörtökön a finnországi Tamperében az IIHF kongresszusán. 

Luc Tardif, a nemzetközi szövetség elnöke és az IIHF jogásza, Ashley Ehlert megerősítették, hogy az IIHF-nek szükségesek a pénzügyi garanciák – írja az MTI.

A pályázás kivételes, egyszeri lehetőség lett volna Magyarországnak, mivel a szövetség szabályai szerint eleve csak olyan ország rendezhet elitvébét, amelyik az előző öt évből legalább kétszer kijutott a legerősebb csapatok világbajnokságára. A magyar válogatott most éppen kijutott, de ez a történelemben mindössze a második alkalom. A rendkívüli esély úgy adódott, hogy a 2023-as rendezés jogát elvették az oroszoktól.

És éppen ez lehetett a probléma is: a brit Insidethegames információi szerint szerint a magyar–szlovén pályázatot éppen a kormánygarancia hiánya torpedózta meg. A 444 számolt be a cikkről, amely szerint a Vlagyimir Putyin szövetségesének számító Orbán Viktor nem támogatná, hogy az országa ugorjon Oroszország helyére, nem akarná, hogy olyan eseményt rendezzenek meg, amelyről az oroszokat kitiltották.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón kitért erre a helyzetre is, azt mondta: „azért nem adtunk kormánygaranciát a jégkorong-világbajnokság megrendezésére, mert a járványból kilábalva jött a háború és ilyen helyzetben fontossági sorrendet kell megállapítani”. A tárcavezető szerint bár fájó, ezt az igényt hátra kellett sorolniuk.

(via 444, hvg, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)