„Köszönjük
A lényeg

Egyre többen vesznek fel hitelt a napi megélhetésre

25/09/2023 08:24

| Szerző: Klubrádió

Első látásra minden szép és jó a háztartási hiteleknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái szerint, aggasztó, hogy főleg azok a hitelek fogytak jól, amelyeket napi megélhetésre vehetett fel az ügyfelek – értékelte az MNB staisztikáit Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a forint személyi kölcsönökre kötött szerződések száma rekordszintre, 834 ezerre ugrott 2023 második negyedévében, A teljes személyihitel-állomány 1350 milliárd forint körül van.

hitel
 
 

A személyi kölcsönöknél a 90 napon túl késedelmes állomány aránya 2012 körül 20 százalék fölött tetőzött, majd nagyjából tíz éven át csökkent, és két éve még 2 százalék alatt volt. Akkor viszont megfordult a tendencia, és a moratórium megszűnése óta folyamatosan növekszik azok száma, akik elmaradnak a törlesztőrészletekkel.

A banki szakértők is megerősítették, hogy egyre többen veszik fel a személyi kölcsönt azért, mert napi szintű pénzügyi problémáik vannak. Jelenleg egy átlagos személyi hitel összege 1,5-2 millió forint körül van, noha két évvel ezelőtt még 2,5-3 millió forintot vettek fel az emberek. (A Blikk nyomán)