„Klubrádió
A lényeg

Egészségügyi államtitkár: A járványkezelés megmutatta a magyar egészségügyi rendszer erejét

2/09/2022 09:36

| Szerző: Klubrádió

Takács Péter sikeresnek ítélte az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, és azt is, hogy vizsgálják a szakrendelők állami tulajdonba vételének a lehetőségét. Szerinte koronavírus-járvány kezelése jól sikerült, megmutatta a magyar egészségügyi rendszer erejét.

A kormány három fő célt tűzött ki az egészségügyben, ezek közül a legfontosabb az egészségben eltöltött életévek számának növelése – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára csütörtökön Budapesten. Takács Péter a Mit kell tudni az egészségügyi rendszer fejlesztéséről? című beszélgetésen jelezte, hogy a trend jó, de tovább akarják közelíteni a magyar adatokat az európai uniós átlaghoz – írja a 24.hu.

A másik két cél az otthonhoz közeli ellátások megerősítése, valamint a járvány sújtotta, háborús időszakra készülve az egészségügyi reagálóképesség megtartása és fejlesztése – mondta az államtitkár.

Újabb és újabb járványok megjelenését jósolta, és nem lehet tudni azt sem, meddig húzódik az orosz-ukrán háború.

Kitért az egészségügyi szolgálati jogviszonyra, az ágazati bérrendezésre. Azt mondta, hogy az új törvénynek sok pozitív hozadéka volt, elsősorban anyagi értelemben. Az orvosok átlagfizetése mára megnégyszereződött a 2015-öshöz képest. Ugyanakkor a szakdolgozói bér arányában alacsonyabb lett az orvosihoz képest, pedig a cél, hogy ez a hányados ne változzon.

Az államtitkár közölte, hogy vizsgálják a szakrendelők állami tulajdonba vételének a lehetőségét, de ez még csupán korai szakaszban jár.

Az államtitkár a kórházfinanszírozásról is beszélt. Takács Péter úgy értékelt, hogy van mire építeni, a járványkezelés ugyanis jól sikerült, megmutatta a magyar egészségügyi rendszer erejét.