„Klubrádió
A lényeg

Dübörög a propaganda, egyre kevesebben tartják felelősnek a kormányt

20/03/2023 07:58

A magyarországi infláció csúcsokat dönget Európában, de a kormány szerint a "brüsszeli szankciók" és a kapzsi kereskedők okozzák a nehézségeket, és a Publicus felmérése szerint a propaganda egyre hatékonyabb, ami ezt megpróbálja elhitetni mindenkivel. A Népszava megbízásából a Publicus Intézet március első hetében megkérdezte a magyarokat, hogy mi lehet a drágulás oka: a válaszolók 63 százaléka szerint a brüsszeli szankciók a hibásak. Decemberben ugyanerre a kérdésre 47 százalék tette "Brüsszelt" az első helyre. A kereskedőket 77 százalék okolja (tavaly év végén még csak 63 százalékuk vélekedett így), miközben 86 százalékról 75 százalékra zsugorodott azok aránya, akik szerint a gyenge forint miatt  emelkednek gyors ütemben az élelmiszerárak. A kormányt a korábbi 74 százaléknyi válaszoló helyett már csak 65 százaléknyian hibáztatják.

Ha pártpreferencia szerint vizsgálták, az jött ki, hogy a bizonytalanok és az ellenzékiek is kezdik inkább "a brüsszeli szankciókat" felelőssé tenni. Tavaly év végén az ellenzékiek még csak 19, a bizonytalanok 38 százaléka tette felelőssé a szankciókat, márciusban már 27, illetve 57 százalékuk.

A bizonytalanokat és a kormánypártiakat egyre inkább meggyőzi a kormány: körükben 80 százalékról 76 százalékra, illetve 45 százalékról 32 százalékra zsugorodott a hazai gazdaságpolitikát helytelenítők aránya.