„Klubrádió

Döntöttek az elektorok: Biden az elnök

15/12/2020 09:34

| Szerző: Klubrádió

Egyetlen elektor sem ment szembe saját államának szavazási eredményével, amiben Donald Trump a november 3-i választás óta bízott. Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302-en szavaztak. A Fehér Ház jelenlegi vezetője a várakozásoknak megfelelően 232 elektori szavazatot kapott, amivel alulmaradt a Joe Bidennel való versenyben.

Megerősítette Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az Egyesült Államok 50 tagállamában és a fővárosban, Washingtonban összegyűlt elektori testület, amely hivatalosan megválasztja az ország elnökét. 

Egyetlen elektor sem ment szembe saját államának szavazási eredményével, amiben Donald Trump a november 3-i választás óta bízott. Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges. Azóta az utolsó állam, Hawaii is szavazott, így 306-232 lett a végeredmény – derül ki a Telex összefoglalójából.

 
Joe BidenForrás: Flickr.com
 

A portál arra is kitért, hogy az elektori választás általában puszta formalitás az amerikai elnökválasztási folyamatban, ám idén kiemelt jelentőséget kapott, mert Donald Trump nem volt hajlandó elismerni a vereségét, széles körű csalásokra hivatkozott, és több bírósági keresetet is benyújtott az eredmény ellen.