„Köszönjük,
A lényeg

Donáth: A rendszer fennmaradását erősíti, aki nem hajlandó viselni korábbi tetteiért a felelősséget

18/05/2024 09:07

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna interjút adott a hvg360-nak, Magyar Péterről azt mondta, ezen a választáson versenytársak, de hosszabb távon együtt tudnának működni vele.

hvg360 felvetésére, miszerint Magyar Péter a Momentumot is a rendszer részének tekinti Donáth Anna, a párt elnöke és egyben EP-listavezetője úgy reagált, ez alaptalan támadás. Szerinte Cseh Katalinnal többet tettek a rendszer lebontsáért, mint az összes magyar EP-képviselő együttvéve.

Mi voltunk azok, akik elértük az EU-nál, hogy blokkolják a kormányhoz érkező forrásokat addig, amíg az Orbán-rendszer nem teljesít bizonyos jogállami feltételeket. Mi értük el, hogy duplájára emelkedjenek az önkormányzatok és a civil szervezetek által közvetlenül lehívható források

– mondta.

Szerinte a rendszer fennmaradását az erősíti, aki nem hajlandó viselni korábbi tetteiért a felelősséget.

A lap kérdésére, miszerint ő maga hátrébb lép-e ha egyetlen uniós mandátumot sem sikerül szerezniük, elmondta, vállalja a politikai felelősséget, hozzátéve "erre térjünk vissza 9-e után, de biztos vagyok benne, hogy ilyen nem következik be."

Magyar Péterről azt mondta, most versenytársak, de hosszabb távon együtt tudnának működni vele. 

Sok mindenben nem értünk egyet, ilyen az orosz–ukrán háború vagy Magyarország uniós politikája. De ezeket meg fogjuk tudni vitatni. Lengyelországban sikerült eltérő értékeket valló pártoknak együttműködniük úgy, hogy nem tagadták meg önmagukat...

– példálózott Donáth, aki "nem hibáztat senkit" ha a 2022-es elkeseredés után azt mondja, "jöjjön bárki, akár az ördög is, csak ennek a rendszernek legyen vége". Magyarral szerinte jött egy "friss, tartalmilag még nem igazán megismert ajánlat, amire sok ember felkapta a fejét. A Momentum azonban "nem biankó csekket kér" a választóktól, az eddigi munka folytatásához kérnek felhatalmazást.