„Klubrádió

Deutsch Tamás lemondott bizottsági tisztségéről, ahogy elvárták tőle

11/01/2021 14:22

| Szerző: Klubrádió

Hátrébb lépett az Európai Parlamentben Deutsch Tamás, a fideszes politikus lemondott a költségvetési ellenőrző bizottságának alelnöki posztjáról, és mostantól parlamenti jelentéseket sem fog jegyezni. Döntése várható volt, miután a néppárti frakció tavaly felfüggesztette képviselőcsoporti tagságát. Deutsch nem vállalhat előadói vagy árnyék-előadói megbízatást sem a politikai csoport nevében, és nem kap felszólalási időt a plenáris vitákban.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről és jelentéstevői megbízatásáról – közölte a Népszavával az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportjának szóvivője. A magyar politikus a frakció főtitkárát tájékoztatta a döntéséről, amely csupán formalitás, hiszen a néppártiak tavaly év végén megfosztották minden politikai szerepvállalás lehetőségétől. Az EPP-frakció döntése következtében Deutsch ezentúl nem vállalhat előadói vagy árnyék-előadói megbízatást a politikai csoport nevében, és nem kap felszólalási időt sem a plenáris vitákban.

Deutsch mostanáig az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának egyik alelnöke volt. Mivel a posztra a szakbizottság választotta meg, le kellett mondania, hogy megfeleljen a néppárti csoport által szabott feltételeknek. A Népszava értesülései szerint a Fidesz EP-delegációja fog javaslatot tenni a tisztség betöltőjére, akiről a testületnek kell majd később döntenie.

A képviselő szerzőként jegyzi azt a parlamenti jelentést, amely az Európai Unió csalásellenes programjáról szól, és amelyről éppen hétfőn szavaz a költségvetési ellenőrző bizottság.

Átadták az MTK Esport Arénát az Új Hidegkuti Nándor Stadio
 
Deutsch Tamás
MTI/Mohai Balázs

Tavaly év végén 39 néppárti képviselő indítványozta Deutsch kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. December közepén a képviselőcsoport úgy döntött, hogy felfüggeszti a Fidesz delegációvezetőjének frakciótagságát.

A képviselőcsoport egy nyilatkozatot is elfogadott, amelyben elítélték a magyar politikus gestapózó nyilatkozatát, és azt is közölték, hogy a Fidesz néppárti kizárásáról szóló kezdeményezés sem kerül le a napirendről. Felszólították az EPP-t, hogy mihelyst az egészségügyi körülmények megengedik, haladéktalanul döntsön a Fidesz néppárti tagságáról.