„Klubrádió
A lényeg

Csütörtökre lesz meg a miniszterelnök-jelölti választás végeredménye

29/09/2021 16:03

| Szerző: Klubrádió

Ma (szerdán) nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye. Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt – közölték a szervezők Facebookon.

Az Előválasztás2021 hivatalos oldalon közölték: szerda reggel 10-kor országszerte húsz helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása. A szavazatszámlálás azonban az előzetesen vártnál lényegesen lassabban folyik, ezért mind a sajtó, mind a szavazók türelmét kérik. 

Ennek okai között említették, hogy 

  • az általános választásokkal szemben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítették. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőrizniük, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban „becsippantott” szavazólapokat ekkor „kicsippantják”. 
  • A folyamat különösen a budapesti számlálási helyszínen halad lassan, ahol összesen harminc választókerület, azaz az ország közel egyharmadának eredményét állapítják majd meg.
  • szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.

Ezért kimondható – közölték –, hogy szerdán nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye. Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt.