„Klubrádió

Csendben vizsgálják a kínai vakcina hatékonyságát

30/04/2021 15:42

| Szerző: Klubrádió

Mindenfajta híradás nélkül kezdték meg a kínai Sinopharm vakcina hatékonyságának vizsgálatát. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a kínai Sinopharm oltásra várakozók között egy olyan nyomtatványt osztogat, amelyben 12 hónapos önkéntes antitestvizsgálatban való részvételre invitálják az aláírót.

Csendben elindult egy országos vakcinahatékonyságot kutató kampány – szúrta ki az Mfor cikkét a 24.hu. Mivel hiánypótló vállalkozásról van szó, kérdés, hogy hivatalosan miért nem lehet róla hallani.

A portál szerint a kormány vakcinák hatásosságáról összeállított táblázatát sokan kritizálták, hogy jelenlegi formájában nem alkalmas az oltóanyagok összehasonlítására. Ezért a Magyar Orvosi Kamara is azzal fordult az operatív törzshöz, hogy a kormányzat tegye elérhetővé a kutatók számára az oltással kapcsolatos adatbázisok kutathatóságát.

„A vakcinák hatásosságának valós megítélése érdekében szükség lenne az egyes oltások által kiváltott immunválasz időbéli kialakulásának és erősségének megismerése érdekében egy prospektív reprezentatív vizsgálatot indítani. Ennek eredménye alapján lehetne a mindinkább rendelkezésre álló többféle vakcinát a leghatékonyabban felhasználni, az esetleg szükségessé váló újraoltásokról szakmailag megalapozott döntést hozni. Mindebben a kamara szívesen közreműködik” – írták levelükben.

Koronavírus - Újabb vakcinaszállítmány kiszállítása Bék
 
Kínai vakcinaFotó: Lehoczky Péter / MTI
 

Azonban, mint az Mfor írja a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a kínai Sinopharm oltásra várakozók között egy olyan nyomtatványt osztogat, amelyben 12 hónapos önkéntes antitestvizsgálatban való részvételre invitálják az aláírót.

"Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése, mind a mellékhatás, mind az immunológiai hatás területén. Ezért arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését az alábbi vizsgálatokhoz történő beleegyezésével" – áll a nyomtatvány elején.

A vizsgálatban vérmintákat vesznek, és ezekből megállapítják a SARS-CoV2 elleni humorális (ellenanyagokhoz kötött és cellurális/sejtes) immunválaszt.

A betegkövetés 12 hónapon keresztül történik, négy időpontban:

0. időpont: a vakcina első dózisának beadása előtt (alapimmunitás)
1. időpont: a vakcina első dózisának beadását követő 14. napon (immunválasz kezdete)
2. időpont: a vakcina második dózisának beadását követő 14-20. napon (immunválasz maximuma)
3-8. időpont: a vakcina első dózisának beadását követő 60-360. napon (immunválasz fenntartása).

A vizsgálatból bármikor ki lehet lépni, és felhívják arra is a figyelmet, hogy a vizsgált időszakban bármikor lázas betegség esetén a háziorvosi konzultációt követően jelezni kell a vizsgálatot végző klinikának.