„Klubrádió
A lényeg

Cseh elnök: Válságban a Visegrádi Négyek

2/03/2023 13:55

| Szerző: Klubrádió

Petr Pavel cseh elnök bejelentette, hogy Csehország a nyáron párbeszédet kezdeményez arról, van-e még értelme az együttműködésnek köztük és ha igen, milyen formában.

A visegrádi szövetség válságban van, jelentette ki Petr Pavel nemrég megválasztott cseh elnök a Zeitnak. Az interjúban a hamarosan beiktatott államfő kijelentette, hogy a cseh-lengyel-magyar-szlovák összefogásban "ma már nem beszélünk egy hangon".

Közölte, hogy Csehország a nyáron párbeszédet kezdeményez arról, van-e még értelme az együttműködésnek köztük és ha igen, milyen formában.

"Magyarország egy alapvetően más utat követ" az oroszokkal kapcsolatban, Lengyelországot pedig a jogállamiság miatt érik kritikák. Utóbbi valóban létező probléma, de szerinte sok ország átmegy „a demokratikus deficit fázisain”. Ő ezt nem látja ilyen tragikusnak, mert a miniszterelnököket és pártokat ki lehet szavazni a hatalomból. Hacsak előbb nem gyalulják addig a demokráciát, hogy túl késő legyen, teszi hozzá az interjúztató, amivel Pavel is egyetért. (A volt tiszt a hasonló kritikákat kapó Andrej Babišt győzte le a kormányfői posztért januárban, Lengyelországban idén ősszel választják újra a parlamentet és a kormányt.)

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a cseh államfő oroszbarát nézetei miatt bírálta a magyar kormányt, és szerinte a lengyel-magyar-cseh-szlovák visegrádi együttműködésnek így már nincs értelme.

(Források: Telex, hvg360)