„Klubrádió
A lényeg

Csák énekléssel dobta fel beszédét

19/01/2023 21:06

| Szerző: Klubrádió

Csák János kulturális és innovációs miniszter a "Nekünk írták a dalt!" című kiállítás megnyitóján beszédet mondott, majd énekelt a Magyar Zene Háza meglepett közönsége előtt.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján és a Magyar Zene Háza első születésnapján nyílik a sok díjat kapott, általunk is nagyon izgalmasnak tartott intézmény első időszakos kiállítása, amely a magyar popzene hőskorát mutatja be – írja hvg.hu.

A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat legizgalmasabb részei a hatalom és a könnyűzene viszonyát, a híres aczéli 3T-elvet (tűr, tilt, támogat) mutatja be.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján és a Magyar Zene Háza első születésnapján nyílik a sok díjat kapott, általunk is nagyon izgalmasnak tartott intézmény első időszakos kiállítása, amely a magyar popzene hőskorát mutatja be.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitón Csák János miniszter többször idézett a kedvenc „legendáitól” dalszövegeket. Ahogy jeleztük a címben is, meghökkentő módon, Csák időnként „dalban mondta el”: konkrétan fahangon próbált olyanokat énekelni, mint például, hogy „újra visszatérnek a lángok a fények / Szívünkbe új remények mind visszatérnek”, és hasonlók. (A beszédét azzal zárta, hogy abbahagyja, mert nem tud énekelni.) Egy-egy Nagy Feróra vagy az Eddára utaló dalszövegnél jelentőségteljesen össze is nézett a szerzőkkel, akik konstatálták is a megtiszteltetést.

Meg is volt az oka a danolászásra, hiszen Matolcsy György kitüntette, mint a modernizáció jeles képviselőjét.