„Klubrádió
A lényeg

Büntetésekkel, leszámolásokkal és az EU-s pénzekért kezdődik a parlament

26/09/2022 07:33

Egynapos üléssel kezdődik meg hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka, amelyen azokról a törvénymódosításokról is szó lesz, amiket az EU-s pénzek érdekében vállalt a kormány. Az ülés 13 órakor kezdődik, és előbb nemrég meghalt volt országgyűlési képviselőkről: Tarján Lászlónéról (FKGP, EKgP), Jüttner Csabáról (SZDSZ), Várhelyi Andrásról (FKGP, független), Zsupos Lajosról (MDF), Szalay Istvánról (MSZP), Wittner Máriáról (Fidesz), valamint Fuzik János volt szlovák nemzetiségi szószólóról, írja az MTI.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Kövér László
 
Budapest, 2021. május 17. Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

Ezután képviselői esküt tehet Ander Balázs és Dudás Róbert, akik Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltják a Jobbik padsoraiban. Az egyéni körzetben megválasztott Hadházy Ákosnak azonban Kövér László nem engedi letenni az esküt, így ő továbbra is egy olyan megválasztott politikus, akit a kormánytöbbség megakadályoz a munkájában. 

Az Országgyűlés a tervek szerint megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hét tagját és három póttagját kilenc évre.

A parlamentnek hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is döntenie kell. A bíróság Hegedüs Andreának (DK), Orosz Annának (Momentum), Hajnal Miklósnak (Momentum), Tóth Endrének (Momentum), Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) rágalmazás, Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványozta a mentelmi joga felfüggesztését.

A mentelmi bizottság Hegedüs Andrea és Fekete-Győr András esetében kéri ezt a Háztól a parlamenti honlapon elérhető indítványok alapján. Korábban szinte csak közvádas ügyekben függesztették fel a mentelmi jogot, a Fidesz alatt már a mondandójukért is előveszik az ellenzéki képviselőket.

Döntés lesz Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Ezt követően több mint három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

A parlament "az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló törvény, valamint egyéb törvények módosítását" tárgyalja. Az előterjesztések egyebek mellett lehetővé teszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, valamint új eljárást vezetnek be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.