„Klubrádió
A lényeg

A DK az új lex Hadházyról: Akár a mandátumát is elveszítheti, aki tiltakozásként nem teszi esküt

20/09/2022 20:05

| Szerző: Klubrádió

A jövőben aki szándékosan vagy politikai tiltakozás miatt nem teszi le a képviselői esküjét, az elveszítheti a választóktól kapott képviselői mandátumát – erről a törvényjavaslatról döntött kedden a parlament igazságügyi bizottsága a DK közleménye szerint. Mivel a bizottságon a párt szerint átment a javaslat, ezután az az Országgyűlés elé kerül majd.


2022. szeptember 20. A lényeg - részlet - 22.09.20. Sebián-Petrovszki László
00:35
00:00
Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője Facebook-oldalán azt írta: pártjuk tiltakozott és nemmel szavazott a javaslatra az Igazságügyi Bizottság ülésén, de a kormánypárti többség "keresztülverte" a tervet. A bizottság ülésén a két ellenzéki képviselő, a momentumos Szabó Szabolcs és Sebián-Petrovszki László szavazott csak nemmel. Sebián-Petrovszki László a Klubrádiónak úgy fogalmazott: ehhez hasonló szabályozás demokráciában nem fordulhatna elő, mivel így a házelnök önkényesen dönthet arról, ki gyakorolhatja képviselői jogait, és ki nem.

A javaslatról a hvg.hu írt. A lap szerint Hadházy Ákos független képviselő lehet a rossz példa, de a változtatások az ő ügyét még nem érintik, úgy tudják, ő hamarosan, várhatóan hétfőn esküt tehet, bár ez is lassan öt hónapja húzódik. Ugyanis Hadházy Ákos nem ment be az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére, azóta pedig Kövér László házelnök nem tűzte napirendre az eskütételét. Amíg ez nem történik meg, a jelenlegi szabályozás szerint nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

A lap részletesen ismertette, hogy a tervezet szerint ki kell dolgozni a részletszabályokat:

  • lehetőséget kell biztosítani a képviselői eskü pótletételére;
  • a póteskühöz a képviselőnek kérelmet kell benyújtania, amiben meg kell indokolnia, miért maradt távol az eskütételtől;
  • a kérelem elbírálása során meg kell nézni, hogy a távolmaradás a képviselőnek felróható okból, vagy önhibáján kívül történt-e;
  • a szabályozás nem eredményezheti azt, hogy az önhibáján kívül képviselői jogait gyakorolni nem tudó képviselő hátrányosabb helyzetbe kerüljön annál, mint aki szándékosan megtagadja a parlamenti munkát;
  • a szabályozás tartalmazzon egy végső határidőt az eskü pótlólagos letételére;
  • „az eskütételtől való távolmaradás meghatározott határidőn belül történő igazolásának elmaradása a képviselői mandátum elvesztését eredményezhesse”.

2022. szeptember 20. A lényeg - részlet - 22.09.20. Hadházy Ákos
00:56
00:00

A képviselő úgy reagált: „ennyit arról, hogy Kövér szerint senkit nem érdekel, hogy leteszem-e az esküt. Láthatóan mégis annyira fáj nekik, amit csinálok, hogy már a harmadik, külön nekem címzett törvényt fogják meghozni, most épp emiatt. Nagyon is fáj nekik, ha valaki kimondja és megpróbál tiltakozni is ellene: a választások nem voltak tisztességesek és nem voltak demokratikusak.”

Hadházy abban sem teljesen biztos, hogy nem akarják visszamenőleg érvényesíteni a szigorítást, bár „talán az EU-nál kuncsorgás idején nem merik megtenni”, hogy a két jobbikos képviselőt felesketik, őt viszont nem. Hozzátette: „ennyit Navracsics ígéreteiről a transzparens törvényhozásról –transzparensen hoznak személyre szabott törvényeket”.