„Köszönjük,
A lényeg

Budapesten tárgyalt a svéd kormányfő

23/02/2024 12:02

| Szerző: Klubrádió

Svédország NATO-csatlakozásának jövő hétfőn ad zöld jelzést a magyar parlament, utolsóként a katonai szövetség tagjai közül.

„A mai találkozó egy hosszú folyamat állomása, ezt a hosszú folyamatot lehet nevezni a bizalom újjáépítési folyamatának is, ennek a szakasznak a végére ma pontot tehetünk” – mondta Orbán Viktor a svéd miniszterelnökkel, Ulf Kristerssonnal tartott sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Elmondta még egyebek mellett: mielőtt Magyarország az unióhoz csatlakozott 2004-ben, a csatlakozási folyamat lassabb volt, mint a magyarok szerették volna, de akkor a tagállamok közül „Svédország a gyorsabb befogadás mellett érvelt, erre mi nagyon jó szívvel emlékezünk”. 

Orbán bejelentette: további négy Gripent szerez be Magyarország.

Kristersson ezután arról beszélt, a gripenes megállapodás „mindkét ország előnyére válik”. A Gripen „Svédország büszkesége, az egyik igazán fontos termék, amit a NATO-nak adhatunk, és örülök annak, hogy még több Gripen fogja szelni az európai égboltot” – fogalmazott.

Kristerson hosszas mérlegelés után fogadta el Orbán Viktor meghívását, annak érdekében, hogy a magyar Országgyűlés minél előbb megszavazza országa NATO-csatlakozásának ratifikálását, utolsóként a szövetség tagjai közül.

Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt
 
Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt
 
Budapest, 2024. február 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán