„Köszönjük,
A lényeg

Budaházy szerint Orbán is akar trianoni revíziót, csak nem beszél róla

28/11/2023 16:48

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök a trianoni igazságtalanság részleges revíziójára törekszik – legalábbis így látja Budaházy György szélsőjobboldali aktivista, aki Szekszárdon tartott előadást, végül nem iskolaépületben.

A Léleképítő című előadás-sorozat Szekszárd jobboldali-konzervatív köreit szólítja meg már 23 éve, ennek a közösségnek volt a vendége hétfő este Budaházy György szélsőjobboldali aktivista; az eseményről a Népszava számolt be.

A rendezvényt eredetileg egy gimnáziumban tartották volna, de többen tiltakoztak az ellen, hogy egy terrorizmusért elítélt ember iskolában tartson előadást. Vélhetően a tiltakozás miatt a középiskola és a tankerület sem engedte, hogy ott tartsák meg a rendezvényt, amely végül az önkormányzat művelődési központjába került át. A helyi ellenzék ez ellen is tiltakozott, de  Gyurkovics János alpolgármester nem hívta össze időben a testületet, így az előadást megtarthatta Budaházy György.

Budaházyt a Hunnia-per elsőrendű vádlottjaként – mint felbujtót – a bíróság első fokon 17, másodfokon 6 év börtönre ítélte terrorista bűncselekményekért. Az indoklás szerint a Hunnia-csoporthoz kötődő személyek 2007 és 2009 között Molotov-koktéllal támadtak több szocialista és liberális politikus ingatlanjára, valamint meleg szórakozóhelyekre, illetve súlyosan bántalmazták Csintalan Sándort, az MSZP-be nemrég visszatért politikust, műsorvezetőt. Idén márciusban a köztársasági elnök végrehajtási kegyelemben részesítette Budaházyt és több társát.

Szekszárdon egyebek mellett azt mondta:

  • ártatlannak tartja magát a terrorizmus vádjában, szerinte hiába kaptak ő és társai kegyelmet nem győzött az igazság, csak a hatalom letolta magáról az ellenük elkövetett igazságtalanság terhét. 
  • tagadta, hogy bármilyen felbujtó szerepe lett volna a támadásokban, sőt, felmentette azokat is, akik Molotov-koktélokat dobtak. Azzal védte tetteiket, hogy 2006 kegyetlen rendőri intézkedései után az elszenvedők jogosan gondolták azt, hogy ha ez büntetlenül megtörténhet, akkor őket sem vonják majd felelősségre.
  • A kirótt 27 milliós bűnügyi költség alól nem kapott felmentést. A szimpatizánsok összeadtak neki 9 milliót, Budaházy bízik abban, hogy – kérelme hatására – elengedik ezt is.
  • a Trianoni békediktátum elleni lázadásként kezdett politizálni. Szekszárdon arról is beszélt, hogy szerinte nem szabad elfogadni az igazságtalan békét. A teljes revízió szerinte nem életszerű, de bizonyos területeket, akár csak néhány falut vissza lehetne szerezni. Orbán Viktor is ezt akarja, mondta, csak nyíltan nem beszél róla.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)