„Támogassa
A lényeg

BRFK: Nem sértettek általános társadalmi normákat Erdogan testőrei a veréssel

12/09/2023 16:15

| Szerző: Klubrádió

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította azt az ellenzéki feljelentést, amit Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek a napokban – adta hírül a 24.hu.

Eredetileg Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte azokat a kérdéseket, amiket az MSZP-frakcióvezetője, Tóth Bertalan tett fel neki írásban a történtekkel kapcsolatban. A rendőrség néhány nap alatt elutasította azt a feljelentést, amit garázdaság vétségének lehetséges megvalósulását vizsgálta miatt indítottak.

A BRFK határozata szerint nem közvádas bűncselekmény, hogy a török államfő testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt.

A rendőrség nem cáfolta az MSZP-s politikus által ismertetett tényállást. Mint írták, Erdogan biztonsága nem került veszélybe amiatt, hogy egy ellenzéki aktivista bemutatott a török államfőnek. A török testőrök azonban súlyosan bántalmazták a férfit, akit a "szorult helyzetéből" a TEK emberei mentettek ki.

A BRFK határozata szerint "kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el" a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei.

Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor – áll a határozatban, amely hozzáteszi azt is, hogy a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség a határozat végén megjegyzi, hogy a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktorék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt. Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát – nyilatkozta a 24.hu megkeresésére Tóth Bertalan, aki szerint innen már csak egy lépés, hogy következmények nélkül bántalmazzanak embereket például azért, mert a kormány politikájával ellentétes véleményt fogalmaznak meg.

Orbán Viktor a Nemzeti Atlétikai Központban
 
Erdogan és Orbán
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j4), Recep Tayyip Erdogan török elnök (első sor, j3) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő (második sor, b3) a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher