„Klubrádió
A lényeg

Bolsonaro az alkotmány parancsát követi

2/11/2022 08:27

Brazíliában vasárnap Lula nyerte a választásokat, de az ország bukott szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro azóta sem ismerte el riválisa győzelmét, ugyanakkor a választás óta nem is támadta meg az eredményt. Bolsonaro a vereség után 44 órán keresztül nem reagált a vereségre, majd egy rövid időre megjelent az elnöki palotában, de csak annyit mondott, hogy mindenben az alkotmány utasítása szerint jár el.

A brazil államfő Budapesten
 
Jair Bolsonaro és Orbán Viktor
 
Budapest, 2022. február 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Jair Bolsonaro brazil államfőt (j2) a Karmelita kolostor teraszán 2022. február 17-én. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Az Orbán által támogatott Bolsonaro kabinetfőnöke annyit mondott, hogy megkezdődik a hatalomátadás.

Sokan attól tartottak, hogy a hivatalban lévő elnök nem fogja elismerni a szoros választási eredményt, és Bolsonaro az első brazil elnök, akinek nem sikerült elérnie az újraválasztását, írja az MTI.

Bolsonaro már sokaid azok sorában, akik az úgynevezett Orbán-átoknak megfelelően belátható időn belül megbuknak, hogy a magyar miniszterelnök megjelenik a támogatói között.