„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Az új brazil elnöknek is alkukat kell kötnie"

31/10/2022 16:13

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem lesz könnyű dolga az új brazil elnöknek, hiszen parlamenti többséget csak koalíció kialakításával érhet el – véli Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-kutató. A Budapesti Corvinus Egyetem docense a Klubrádiónak elmondta, Bolsonaro volt elnök pártjának van a legnagyobb, 99 fős létszáma az 513 fős testületben. Hozzátette a választási procedúra egyértelműen bebizonyította, hogy Brazília nagyon megosztott ország.

2022. október 31. Reggeli gyors/Reggeli személy (2022. október 31., hétfő 09:00): Nagy Sándor Gyula
49:13
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját. Elődje, Jair Bolsonaro nem tudott felhatalmazást szerezni egy második ciklusra.

"Akik tényleges programmal kampányoltak a választások során, nem jutottak be a brazil választások második fordulójába" – véli Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-kutató. A Budapesti Corvinus Egyetem docense hozzátette, hogy a két második fordulós jelölt inkább szlogenekkel és egymás lejáratásával igyekezett meggyőzni a választókat. 

Mindkét jelölt azzal kampányolt, hogy győzelme esetén saját programját folytatja. A szakértő elmondta, hogy Lula azzal érvelt korábbi kormányzása alatt minden sokkal jobban ment, az Amazonas védelmét és a mélyszegénységben élők megsegítését ígérte. Bolsonaro Brazília átalakításával és a gazdaság fellendítésével kampányolt. Bizonyos,a szegénység elleni küzdelemt szolgáló programokat Bolsonaro is folytatott, ha nem is sajátjai voltak ezek.

Nagy kiemelte a választások egy másik érdekességét is. A két forduló során nagyjából megegyező számú érvényes szavazatot (120 millió) adtak le. Az első fordulóhoz képest Bolsonaro képes volt növelni támogatottságát. Míg az első fordulóban 51 millió szavazatot kapott, a másodikban már 58 milliót. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden régióban tudott plusz szavazatokat szerezni. Ehhez képest Lula 57 milliót kapott az első fordulóban, a másodikban 60 milliót. Hozzátette, a választók jelentős része, 5,5 millióan érvénytelen szavazatokat adtak le. Ezek alapján a szakember úgy látja, nagyon megosztott Brazília lakossága.

Hátráltató tényezők

Bolsonaro vereségéhez nemcsak a kisebbségek ellen tett kijelentései, hanem a kongresszusi képviselőtársának szánt sértései, homofób megjegyzései, valamint nyilvánosság előtt elhangzott beszédei bizonyos részletei is hozzájárultak. Utóbbiak esetében kérdéses, hogy ezek elszólások, vagy tudatos, provokatív elemek.

Lula elnököt 2017-ben 12 évre ítélték korrupciós vádak alapján. Végül valamivel több mint 500 nap után elrendelték szabadon bocsátását, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy az ügyész és a bíró összejátszottak annak érdekében, hogy börtönbe jutassák a politikust. Később az eljárást megszüntették. Nagy hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy Lula ártatlan lenne, de nem törvényes módon ítélték el. Bolsonaro sokáig kampányolt azzal, hogy ellenfele egy elítélt politikus. Sőt, az ügyben érintett vizsgálóbíró volt másfél éven keresztül Bolsonaro kormányának igazságügyi minisztere.

A világ vezetőinek hatása a választásokra

Nagy arra is kitért, hogy a szavazatok közel teljes feldolgozottsága idején Macron francia és Biden amerikai elnök, valamint a világ szociálisabb nézetű, jobbára baloldali vezetői sorra gratuláltak az új brazil elnöknek. Ezzel aláásták Bolsonaro esetleges tervét, hogy azt híresztelje, a választásokat elcsalták.

Brazil elnökválasztás
Sao Paulo, 2022. október 31. Luiz Inacio Lula da Silva volt baloldali brazil elnök és jelenlegi jelölt (k) a felesége, Janja (b) társaságában Sao Paulóban 2022. október 30-án, miután győzött a brazil elnökválasztás második fordulójában.
 Fotó: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira
 

Az új elnöknek ki kell alakítania a parlamenti többséget

A szakember óvatosan fogalmazott, úgy véli, hogy ha voltak is Bolsonarónak autoriter törekvései, azok – tekintve, hogy a bíróságok rendszerint nem az "ő szájíze szerint" döntöttek – kudarcba fulladtak. Az új elnöknek a legfontosabb feladata a parlamenti többséget maga mögé állítani. Ezt kihívásnak értékeli Nagy, mivel semelyik pártnak nincs többsége a parlamentben. Ezt csak koalícióval tudja a megoldani. És Bolsonaro pártjának van a legnagyobb, 99 fős létszáma az 513 fős testületben. Így elődjéhez hasonlóan az új elnöknek is alkukat kell kötnie.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2022.10.30., hétfő 9:00
Riporter: Szénási Sándor