„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy Sándor Gyula: Bolsonarót még nem lehet temetni

4/10/2022 11:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Bolsonaro ötszázalékos hátrányban van a brazíliai elnökválasztás második fordulója előtt, de még nincs ok őt temetni, mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-kutató a Reggeli gyorsban. Lula elnök 2000-es évekbeli politikáját a szegénység elleni küzdelem és a környezetvédelem jellemezte, de tevékenységét korrupció lengte körbe, míg Bolsonaro a biztonságra épít és szoros szövetségese Amerikának.

2022. október 04. Reggeli gyors - részlet 2022.10.04. Nagy Sándor Gyula
12:09
00:00

A hétvégi brazíliai választások után az állás: 1. Lula, a magyar kormány által favorizált Jair Bolsonaro jelenlegi elnök pedig a 2. helyen áll. De meg lehet-e tippelni, hogy mit hoz a második forduló, ki nyeri a választást? Nagy Sándor Gyula, Latin-Amerika-kutató, a Corvinus Egyetem docense szerint nem érdemes a közvélemény-kutatásokra hagyatkozni, mert már az első fordulót is rosszul mérték fel, aminek számos oka lehet a szándékosságtól a módszertanon át a válaszadók hozzáállásáig. A szakember az első forduló előtt Lulát mondta volna a végső győzelemre esélyesnek, de a Reggeli gyorsban inkább nem mert találgatni.

A brazil államfő Budapesten
 
Jair Bolsonaro és Orbán Viktor
 
Budapest, 2022. február 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Jair Bolsonaro brazil államfőt (j2) a Karmelita kolostor teraszán 2022. február 17-én. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

A választáson persze többen indultak, a 4. helyezettről, Ciro Gomesről azt mondta Nagy Sándor Gyula, hogy Bolsonaro-ellenes, így a következő fordulóban Lula számíthat arra, hogy aki erre a jelöltre szavazott, biztosan nem fog Bolsonaróra szavazni. A 3. helyezett, Simone Tebet, a "középutat választotta", hogy azok, akik egyik komoly jelöltre sem akarnak szavazni, akkor szavazzanak rá, ezért Nagy szerint az ő szavazóinál nem sok szavazói tartalékja lehet a két elsőnek.

És sokan, több mint ötmillióan (5%, ami a harmadik helyhez is elég lenne) érvénytelenül szavaztak, "nekik egyik jelölt sem volt szimpatikus" - mondta Nagy, aki felhívta arra a figyelmet, hogy Brazíliában kötelező a szavazás, és büntetést is kaphat, aki elmulasztja, ezért magas a szavazati arány. A következő három-négy hét kampányában az a nagy kérdés, hogy őket mivel fogják maguk mellé állítani, mi az üzenet, hogy meggondolják magukat - mondta a szakértő.

Lulával kapcsolatban Nagy Sándor Gyula elmondta, hogy 2003-2010 közötti egyszer már volt elnöke Brazíliának, és az újraindulásánál ebből a nosztalgiából építkezik, mivel sokan a virágzó gazdaságra, és arra emlékeznek, hogy sokakat az ő politikája emelt ki a mélyszegénységből, tehát szociálisan érzékeny, és még a környezetvédelemmel foglalkozik. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a világ gazdaságának köszönhetően Brazíliában is gazdasági növekedés volt. 2010-ben, távozásakor Lulának 90 százalékos volt az elfogadottsága, és a harmadik ciklusát is megkezdhette volna, ha ezt nem tiltják a brazil törvények.

A Bolsonaróra szavazók pedig azt gondolják, hogy bármi jobb, mint amit Lula csinált, aki ellen ráadásul számos korrupciós vád megfogalmazódott. Sokan egyetértenek Bolsonaróval abban is, hogy az Amazonast be kell vonni a gazdasági vérkeringésbe, mert az olyan terület, amit a braziloknak ki kell használniuk, továbbá a jelenlegi elnök nagy hangsúlyt fektet a katonaságra, rendőrségre. A választás előtt 35 százalék körül mérték a közvélemény-kutatók, ehhez képest az első fordulóban több mint 43 százalékot kapott, mondta Nagy Sándor Gyula.

Brazília gazdaságáról a Corvinus docense azt mondta, hogy az export 80 százaléka nyersanyag vagy alacsonyan feldolgozott termék, és igen kevés a feldolgozott terméke. Magyarországgal összehasonlítva, ahol az export 80 százaléka magas hozzáadott értékű ipari termék, ott ez alig csak 15 százalék. Így az ország GDP-je is alacsonyabb, mint Magyarországé: hatalmas az országon belüli különbség, 40 százaléknyi a szegény ember. Ez Lula idejében 15 százalékra csökkent, ami még így is magas, de azóta a növekedés olyan szinten visszafordult, hogy ez a felzárkózás eltűnt, és a szegénység most is akkora, mint Lula időszakának a kezdetén.

A Reggeli gyors-interjúban szó esett még arról, hogy milyen lehet majd a hatalomátadásá, Bolsonaro tanult-e Donald Trump hibájából, és arról, hogy mit tehet az elnök az 5 százaléknyi különbség ledolgozásáért. "Én nem temetném még Bolsonarót" - mondta a szakértő. Illetve beszéltek a műsorvezetővel arról is, hogy milyen lehet majd Brazília külpolitikája, és melyik elnök lesz jobb az oroszok szempontjából.