„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán, a budapesti politikai filozófus, akinek egy rossz szava sincs Putyinról

12/10/2022 09:27

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Bárcsak Merkel lenne. Bárcsak Trump lenne: Orbán ilyenek hangoztat a nemzetközi nyilvánosság előtt, és a jelenlegi amerikai elnököt alkalmatlanozza. De ha Biden – miként azt Orbán állítja – túl messzire ment, amikor háborús bűnösnek nevezte Putyint, akkor mi lenne a mondandó magáról Putyinról? - kérdezi az osztrák konzervatív sajtó. Varga Mihály közeledne az euróhoz. Nemzetközi lapszemle.

2022. október 12. Lapszemle 20221012/KárpátiJános
05:41
00:00

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint Angela Merkel képes lett volna megakadályozni az ukrajnai háborút, amelynek az elhúzódásáért szerinte a felelősséget Joe Biden amerikai elnök viseli. És ki tudna segíteni a helyzeten? Orbán tippje: Donald Trump, írja a Süddeutsche Zeitung

Orbán Viktor Berlinben
 
Orbán Viktor Berlinben
 
Berlin, 2022. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen vesz részt Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben 2022. október 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Orbán a Cicero magazin és a Berliner Zeitung keddi pódiumbeszélgetésén arról beszélt, hogy a tűzszünetnek nem Oroszország és Ukrajna, hanem Amerika és Oroszország között kell megszületnie. „Aki azt gondolja, hogy ezt a háborút orosz-ukrán tárgyalásokkal fogják lezárni, az egy másik világban él. Mások a hatalmi realitások” – idézi a német sajtó a miniszterelnököt, aki azzal támasztotta alá álláspontját, hogy Ukrajna csak az amerikai katonai támogatásnak köszönhetően képes harcolni az orosz behatolók ellen. Orbán szerint Joe Biden túl messzire ment, amikor gyilkos diktátornak nevezte Putyint, és ezért amerikai részről ő nem alkalmas a tárgyalások vezetésére.

„Brutálisan fog hangzani, amit mondok, de a béke reményét Donald Trumpnak hívják”, mondta Orbán.

Merkellel kapcsolatban Orbán Viktor arra hivatkozott, hogy a volt német kancellárnak 2014-ben, a Krím orosz annektálása idején is sikerült elkerülnie a háborút. A krími konfliktus „izolálása”, amit akkor Angela Merkel véghezvitt, Orbán szerint mestermű volt.

Ugyanerről a pódiumbeszélgetésről beszámolva, a svájci Neue Zürcher Zeitung azt emeli ki, hogy a miniszterelnök az azonnali tűzszünet követelése mellett bírálta az EU szankciós politikáját. A zürichi lap úgy rakja össze a németországi Orbán-látogatás egyes elemeit, hogy Olaf Scholz kancellárral a megbeszélés a magyar vezető szerint két órán át tartott, azután viszont nem rendeztek közös sajtóértekezletet.

A magyar kormányfő azon kijelentésére, hogy a béke reményét Trump jelenti, felfigyelt a Washington Post is, külön kiemelve, hogy Orbán szerint az Egyesült Államok az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokkal meghosszabbítja a háborút.

A bécsi Die Presse megállapította, hogy Orbán Viktor újfent világmagyarázóként és Putyin-megértőként nyilvánult meg, és nem viccelt, amikor a volt amerikai elnök lehetséges békeközvetítő szerepét említette. „Még szerencse, hogy tapasztalt külpolitikus ül a Fehér Házban” – jegyzi meg az osztrák lap. A cikk szerzője felteszi a kérdést: ha Biden – miként azt Orbán állítja – túl messzire ment, amikor háborús bűnösnek nevezte Putyint, akkor mi lenne a mondandó magáról Putyinról?

„A budapesti politikai filozófusnak egyetlen rossz szava sincs a Kreml főnöke által elkövetett véres agresszióról, üres propagandájáról, hatalmi politikájának gyilkos megvalósításáról, amely a polgári áldozatokat az elrettentés céljából tudatosan számításba veszi” – fogalmaz a Die Presse.

Nemcsak németországi látogatása során említette egyébként Orbán Viktor a volt amerikai elnököt, hanem a Twitteren is, ahová a minap iratkozott fel. „Hol van az én jó barátom, Donald Trump?” – kérdezte bejegyzésében, holott, mint azt a Politico amerikai portál brüsszeli kiadása írja, Trumpot tavaly januárban kitiltották erről a felületről, mert az exelnök részéről fennállt az erőszak további szításának a kockázata, a Kapitólium ostromával kapcsolatban. A Politico szerint Orbánnak két nappal Twitter-fiókjának megnyitása után már 35 ezer követője volt.

Úgy mutatkozott be a közösségi oldalon, mint „szabadságharcos, férj, apa, nagyapa és Magyarország miniszterelnöke”. Orbán (stábja) 42 személyt kezdett követni a Twitteren – köztük vannak olyan jobboldali politikusok, mint Giorgia Meloni, Matteo Salvini, Recep Tayyip Erdoğan és Jair Bolsonaro, valamint olyan jobboldali kommentátorok, mint Tucker Carlson és Jordan Peterson. „Ja, és a pápa” – teszi hozzá a Politico, majd megemlíti, hogy David Pressman, az új budapesti amerikai nagykövet azt válaszolta Orbánnak: ha barátot keres a Twitteren, ott van talán az Egyesült Államok elnöke.

A Bloomberg ismerteti – és a forintárfolyam zuhanásának tulajdonítja - Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentését, hogy fontolóra lehet venni az euróövezeti tagság előszobájának számító ERM-2 övezethez történő magyar csatlakozás gondolatát.

Szintén a Bloomberg szerint a kibertérben történt incidensek azt mutatják: Putyin most már nem csupán Ukrajnát, hanem a NATO-t támadja, csak éppen nem egyszerre az egész atlanti szövetséget. A krími híd elleni támadásra adott orosz válasz ugyanakkor azt mutatja, hogy az a csapás nagyon fájt az oroszoknak, mind szimbolikus, mind logisztikai értelemben.