„Klubrádió
A lényeg

Orbán közölte, egyáltalán nem érdekli Putyin

11/10/2022 19:21

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor egy berlini panelbeszélgetésen, amelyről korábban mi is beszámoltunk, kijelentette: "Engem egyáltalán nem érdekel Vlagyimir Putyin, engem Magyarország és Európa érdekel". Szerinte békét akarva csupán néhányan gondolkoznak a világon: "a pápa, Kissinger, Habermas, néhány amerikai republikánus, jómagam". Arról is beszélt, hogy "1956-ban Bucsát Budapestnek hívták", és  "a mi Zelenszkijünket felakasztották a forradalom után".

Vlagyimir Putyin elmondta Orbán Viktornak február ötödikén, hogy soha nem fogja hagyni azt, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz – mondta Orbán Viktor részt vett egy berlini panelbeszélgetésen, amelyről korábban írtunk mi is. A 444 videós összefoglalójából kiderült az is: Orbán február elején látta az orosz elnökön, hogy elszánt, de azt nem mondta meg neki, hogy támadni fog. Azt mondta, ennek ellenére érezte, hogy baj van, ezért ment el szólni a NATO főtitkárának, miután hazaért Putyintól. (Akkor, február elején a kormánypárti sajtóban az hangzott el: Orbán és Szijjártó Péter külügyminiszter megakadályozta a háborút.)

De vissza a keddi, németországi beszélgetéshez: Orbánt – saját elmondása szerint – az sem lepte meg, amikor február 24-én hajnalban elindult az orosz támadás Ukrajna ellen, mint mondta, az történt, amire számított. Csupán azon kezdett gondolkodni, hogy hány magyar fog ebben meghalni.

Orbán, aki a „béketáborba” tartozónak nevezte magát, arról is beszélt, szerinte a háborúról hasonlóan, békét akarva csupán néhányan gondolkoznak a világon: „a pápa, Kissinger, Habermas, néhány amerikai republikánus, jómagam” – sorolta.

Szerinte félrement a háborúról szóló diskurzus is, mivel mindenki azzal van elfoglalva, hogy Putyin fejében mi jár, vajon mit fog következőre lépni. Ehelyett azzal kellene foglalkozni, mi a magyar, vagy akár a német érdek – vélekedett. „Engem egyáltalán nem érdekel Vlagyimir Putyin, engem Magyarország és Európa érdekel” – jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy korában volt pár „brutális csörtéje” Angela Merkellel, azonban szerinte mestermunka volt, amit a volt német kancellár 2014-ben, a krími válság idején csinált: a németek akkor azonnal tárgyalásokba kezdtek és izolálták a konfliktust. Most kitört a háború és nem volt senki, aki izolálni próbálta volna. (Az oroszok azóta is megszállva tartják a Krímet.)

„Nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránoknak, hogy közben tönkreteszem Magyarországot, hogy közben magyarok halnak meg” – jelentette ki.

Azonban a miniszterelnök szerint az ukránokat is meg lehet érteni, hősies népnek nevezte őket. „Szoktak beszélni Bucsáról, 1956-ban Bucsát Budapestnek hívták. Ha valaki tudja, mit jelent a katonai támadás és elnyomás, mi tudjuk, a mi Zelenszkijünket felakasztották az '56-os forradalom után” – fogalmazott ezúttal engedékenyen a miniszterelnök. Szerinte mindent meg kell tenni Ukrajnáért, a legtöbb pedig, amit tehetünk, az a tűzszünet.