„Klubrádió
A lényeg

Momentum: Orbán a hátsó kijáraton közlekedett

11/10/2022 11:37

Berlinben is Prágához hasonlóan tüntetők várták Orbán miniszterelnököt, aki egy gazdasági fórumra érkezett a német fővárosba. A több tucat tüntetőt a berlini magyarok által alapított Freie Ungarische Botschaft nevű szervezet verbuválta össze, hogy „kifejezzék véleményüket a magyar kormány Putyin-barát politikájával szemben, és tiltakozzanak a demokrácia leépítése ellen.”

A Momentum szerint azonban Orbánnak „vélhetően nem tetszett a prágai füttykoncert, vagy félt találkozni a tömeggel”, ezért inkább a hotel hátsó bejáratát választotta a kíséretével együtt. 

A Momentum közleménye szerint a Freie Ungarische Botschaft szónoka, Adamik Péter felhívta a figyelmet, hogy miközben sok nyugati vezető megfordult Kijevben az elmúlt hónapokban, csütörtökön Szijjártó Péter egyedüli EU-s külügyminiszterként Moszkvában járt az orosz energiaipar vezetőinél (és korábban az orosz külügyminiszterrel Szergej Lavrovval is találkozott). Közülük sokan az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listáin szerepelnek – olvasható a 24.hu által közzétett szövegben.

A Momentum berlini szervezetének tagja, Kerpel-Fronius Ádám arról beszélt, hogy az ukrán háború által nyilvánvalóvá vált Orbán Putyin iránti lojalitása. „Erre jó példa az orosz propaganda terjesztése: a kormány által irányított Magyar Nemzet a krími hidat ért támadást civilek elleni terrortámadásnak nevezte”.