„Klubrádió
A lényeg

BKV: Az 500 ezres nettó kereset ellenére legalább 70 buszsofőr hiányzik

29/03/2023 14:43

| Szerző: Klubrádió

„Nem jó, de nem is tragikus” – írt le a sofőrhelyzetet a Telex kérdésére Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes a BKV által szervezett sajtóbeszélgetésen a Csernobil című filmben megnyilatkozó Gyatlov főmérnök szavaival. (A filmben ezután bekövetkezett a katasztrófa.)

A portál beszámolója szerint közölte, a BKV-nál 2000 autóbuszsofőr, 280 trolivezető van és mintegy 100 főállású sofőrt váltanak ki a részmunkaidőben dolgozók. Az átlagéletkor 51 év és növekszik. A BKV-t nemcsak a korfa ága húzza, jelentős a többi buszos cég elszívó ereje. Külföldön ugyan több mint a dupláját is meg lehet keresni a hazai körülbelül 500 ezres nettó buszvezetői átlagbérnek, de már a magyar piacon megjelenő munkásszállító buszokon is nettó 600 ezer forint körüli a fizetés, és a nagy hazai buszpiaci szolgáltatók között is nagy a versengés a sofőrökért.

Kiderült, hogy a sofőrhiány menetkimaradásokat okoz, de ezt a forgalmi szervezéssel egyelőre még „viszonylag láthatatlanná” tudják tenni. A vezérigazgató-helyettes a Telexnek azt mondta, ebben az évben szerinte már nem romlik jelentősen a helyzet, hosszabb távra pedig nem akart nyilatkozni, mi lesz akkor, ha a tendencia folytatódik.

Elhangzott: a BKV úgy próbálja felvenni a versenyt, hogy megpróbál viszonylag jó fizetést és képzést kínálni. Ha valaki buszvezetőnek jelentkezik, a képzés ideje alatt 300000 bruttó havi fizetést kap (1900 forintos órabér), majd, ha letette a vizsgát, az órabére 2400 (bérpótlékkal 2800) forintra emelkedik. A képzés után két éves kötelmet vállal, azaz addig nem hagyhatja el a BKV-t.

Szedlmajer elmondta, hogy jelenleg 730 ezer forint a bruttó havi átlagjövedelme a BKV buszvezetőinek (ez körülbelül 500 ezer forint nettó fizetést jelent), de a sofőrök 20-25 százaléka bruttó 850 ezer forintot is megkeres havonta. 

A létszám folyamatosan fogy; a fővárosi közlekedési cég aránylag jó bérezéssel, toborzással, képzéssel, új járművek bevetésével küzd ez ellen, de a jelenlegi 70-80 fős létszámhiány így is növekszik.