„Klubrádió
A lényeg

Bizottság vizsgálja a Városháza-ügyet

24/11/2021 16:13

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Fidesz-frakció javaslatát a Városháza-gate kapcsán felállítandó vizsgálóbizottságról. A frissen felálló fővárosi szerv három hetet kapott, hogy kivizsgálja az ügyet. A baloldali többség módosító javaslatai váratlanul érte a fideszeseket. Végül azonban ellenjavaslat nélkül fogadták el az előterjesztést.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédével indult a Fővárosi Közgyűlés ülése. Felidézte Orbán Viktor önkormányzati választás utáni szavait, miszerint a kormány elfogadja a választópolgárok döntését, így mindazon együttműködéseket fenntartja, amely az előző Tarlós István vezette fővárossal megvolt – írja a Népszava.

Ez szerinte nem történt meg. Ennek következményeként a fővárosi önkormányzat ma már nettó befizetője a költségvetésnek. 2018-ban a főváros-állam egyenlege még 17 milliárdos pluszban volt, az idén már 18 milliárdos mínuszba fordult. 

2021. november 24. A lényeg - részlet 21.11.24. Karácsony Gergely
00:51
00:00
Ezt követően ismét elmondta, hogy Városháza elkótyavetyéléséről szóló kormánypárti médiahadjárat nyilvánvaló hazugság – írja a lap. Volt ugyan egy hasznosítási terv az épületre, amelyben szerepelt ugyan egy javaslat az épület eladásáról, de a főpolgármesteri kabinet ezt nem támogatta. Helyette az ingatlan fejlesztéséről döntöttek. Ennek részeként zajlik az egykori Merlin Színház felújítása, a Budapest Galéria elhelyezése, illetve kiírták a Városháza park megújítására vonatkozó ötletpályázatot. Végezetül felhívta a figyelmet a NER-rel ezer szállal összefonódó orosz Rahimkulov-család fővárosi ténykedésére, akik láthatóan mindenáron szeretnék megvenni a Városháza ingatlanát és ezért mindenféle tárgyalásokat szerveznek, miközben az épület nem eladó. A főváros valamennyi ingatlanügye transzparens, a szerződések nyilvánosak. Karácsony szerint jól látható, hogy orosz politikai érdekek mentén próbálnak beavatkozni a magyar belpolitikába, de ő egészen jól járt, még nem akarták megmérgezni. Majd felhívta a figyelmet, hogy az Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc beszélgetéseiből kiváló hanganyagot lehetne összevágni.  Riogathat minket az orosz titkosszolgálattal és kicsi űrlényekkel is, de már senki nem hisz Karácsony Gergelynek – tromfolt Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője, aki szerint nem a Fidesz ment fel az orosz oligarcha lakására tárgyalni a Városháza eladásáról, hanem Karácsony volt főnöke, Bajnai Gordon. Közölte, hogy a vagyonkezelő vezetőjét, Barts J. Balázst ki kellett volna rúgni, végezetül pedig felolvasta a bűnszervezet definícióját.

A vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló napirendi pont vitája a módosító csomag körüli kezdeti viharokhoz képest gyorsan lement – írja a 444. Karácsony ismét elmondta, olyan ügyről van szó, ami nincs, Láng Zsolt pedig azt, hogy de van, és a többségi támogatást a módosítók ismeretében képmutatásnak nevezte, azzal, hogy a háromhetes határidő különösen vérlázító.

Az előterjesztést ezzel együtt ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Korábban az Index írt arról, hogy a főváros vezetése, és a koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket az ingatlan értékesítése érdekében. Az internetes portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a központi helyen fekvő, mintegy negyvenezer négyzetméteres telek Budapest egyik legértékesebb ingatlana.