„Klubrádió
A lényeg

Biden hivatalosan is bejelentette: újraindul az elnökségért

25/04/2023 12:20

| Szerző: Klubrádió

Kereken négy évvel azután, hogy elindította végül győzelemmel záródó elnökjelölti kampányát, Joe Biden amerikai elnök kedden hivatalosan is bejelentette, hogy újraindul az elnökségért.

A közösségi oldalain közzétett videóban Biden arról beszél, hogy a 2020-as választáshoz hasonlóan most is a demokráciáért és a szabadságjogok védelmében száll harcba.

Biden 80 évesen a valaha volt legidősebb elnöknek számít. A 2024-es elnökválasztás napján 81, egy esetleges második ciklus végén pedig 86 éves lesz. A szervi és neurológiai területekre kiterjedő legfrissebb vizsgálat eredményei alapján azonban az elnök továbbra is egészséges, életerős és alkalmas arra, hogy sikeresen ellássa feladatait.

Biden esélyeit nézve intő jel lehet, hogy viszonylag népszerűtlen elnöknek számít, mindössze 42,5 százalékos a támogatottsága. Elnökségük ezen pontján mindössze Ronald Reagan, Jimmy Carter és Donald Trump állt rosszabbul nála. Utóbbi kettőnek nem is sikerült újraválasztatnia magát.

Nem túl bíztató Bidennek az sem, hogy az NBC News friss felmérése szerint a demokrata szavazók 51 százaléka vélekedik úgy, hogy Bidennek nem kéne újraindulnia. Többségük szerint az elnök idős kora a fő probléma. A reményt az adhatja Bidennek, hogy a republikánus éllovas, Donald Trump még nála is népszerűtlenebb. (A Telex nyomán)