„Köszönjük,
A lényeg

Bezárnak a földhivatalok is januárig

2/12/2022 10:50

 | Szerkesztő: Bohus Péter

A Miniszterelnökség közleménye szerint a legtöbb állami ügyfélszolgálathoz hasonlóan a földhivatalokban (ingatlanügyi hatóságoknál) is szünetel az ügyintézés december 22. és 2023. január 9. között. Az ez idő alatt beérkezett kérelmeket a földhivatalok január 9-én dolgozzák fel, ezért az ügyfélszolgálatok legkorábban január 10-én nyitnak ki, írja a 24.hu.

Megnyílt a kerületi hivatal a XIII. kerületben
 
Illusztráció
 
Budapest, 2013. január 2. Ügyintézők várják az ügyfeleket a Lehel Csarnokban kialakított XIII. kerületi hivatalban. MTI Fotó: Balaton József
Fotó: Balaton József
 

 

A kormányhivatalok azt javasolják az ügyfeleknek, hogy a földhivatalokhoz a kérelmeket legkésőbb december 20-ig nyújtsák be. A kormányrendelet előírja, hogy a kormányzati igazgatási szervekben az érintett időszakban szünetel a munkavégzés, és ügyfélfogadás sem lesz.

A földhivatalok esetében speciális szabály, hogy az igazgatási szünet alatt elektronikusan vagy postán érkező beadványokat az ingatlanügyi hatóság 2023. január 9-én dolgozza fel, így ezeket a tulajdoni lapon is január 9-i dátummal széljegyzi.

A december 22-én folyamatban lévő ügyek ügyintézési időtartama, illetve az ügyfelek hiánypótlásra meghatározott határideje is kitolódik, vagyis a szünet ideje nem számít bele az ügyintézési határidőkbe. A kormányhivatalok a fentiek miatt azt javasolják, hogy a magánszemélyek, ügyvédi irodák, közjegyzők és más szervezetek lehetőség szerint még az igazgatási szünet előtt, vagy csak azt követően adják be beadványaikat a földhivatalokhoz. A földhivatalok és más kormányhivatali ügyfélszolgálatok ünnepek körüli nyitvatartásáról a kormányhivatalok weboldalán lehet tájékozódni – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Az ingatlanügyekről hallgassák meg a Kulcsrakész augusztusi adását, amelyben a földhivatali eljárásokról is szó esett.