„Klubrádió
A lényeg

Beszedi a kamara az 5000 forintot azoktól is, akik szeptembertől már nem katáznak

5/09/2022 21:05

| Szerző: Klubrádió

Az iparkamara semmilyen kompenzációt nem ad az exkatásoknak.

Több korábbi katás vállalkozó is levelet kapott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától, miszerint ha valaki 10 napon belül nem fizeti be az évi 5000 forintos kamarai hozzájárulást, akkor a NAV-nak adják át az ügyet végrehajtásra, és az összeget köztartozásként szedik be – írta a Magyar Narancs.

A lap a következő kérdéssel keresete meg a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát: Mi a helyzet azokkal a katásokkal, akik szeptember 1-től megszüntették vállalkozásukat, vagyis az iparkamara az év egyharmadában nem képviseli őket, holott egész évre befizették a kamarai tagdíjat?

Azok a korábbi katás vállalkozók azonban, akik a jövőben már nem a kisadózók tételes adója szerint adóznak, de március 31-ig befizették a kamarai tagdíjat, gyakorlatilag egész éves tagságukat rendezték, pedig a 2022-es év utolsó harmadában már nem lesznek kamarai tagok.

Kérdésükre azt a választ kapták: semmilyen kompenzációt nem kapnak a volt katás adózók. Ha egy vállalkozás akár egy napot is működött egy évben, be kell fizetnie az 5000 forintot.