„Klubrádió
A lényeg

Besült a kompetenciafelmérés, a diákoknak a tavaszi szünetben kellene tesztelniük

14/04/2022 12:24

| Szerző: Klubrádió

Az idén először digitálisan zajlik az országos kompetenciamérés az iskolákban a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákoknak. Ugyanakkor a rendszert nem sikerült határidőre működövé tenni. Eddig három próbaalkalmat hirdetett meg az Oktatási Hivatal, de a diákok többségének egyszer sem sikerült belépni a rendszerbe.

Szlovákia - Megkezdődtek az érettségik
 
Illusztráció
 
Fülek, 2011. május 16. Felnőttképzés hallgatói dolgoznak a négy számítástechnikai tanterem egyikében a Füleki Gimnáziumban, Füleken Szlovákiában, ahol megkezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák. MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI
 

 

A tesztüzem április 5-én indult volna, amikor a tizedikesek léphettek volna a felületre, április 7-én a nyolcadikosok, 12-én a hatodikosok voltak soron. „A pedagógusok és a diákok 14:00 órától ott ültek a számítógépek előtt, és sajnos már a bejelentkezés se sikerült” – írta a Telexnek egy felhasználó a tesztelés első napjáról.

Április 7-én az utolsó pillanatban fújták le a tesztet, az OH „technikai problémára” hivatkozott. Április 12-én délután kettőkor volt a következő lehetőség, de a rendszer szintén nem volt elérhető. Egy elkeseredett szülő azt írta a Telexnek: „A mérés informatikai háttere nem működött, belépés és mindenféle hibaüzenetek után a rendszer összeomlott”. Később működni kezdett.

Az OH levelet írt az iskoláknak, amiben lehetőséget adtak a gyerekeknek, hogy a tavaszi szünetben ismerkedjenek meg a mérőszoftver használatával, és gyakoroljanak reggel hat és este hat óra között az első, április 20-i éles kompetenciateszt előtt.

Az Emmi szerint az országos kompetenciamérés felülete stabilan működik, április 3-át követően azonban több terheléses támadás érte, ezzel átmeneti zavart okozva a tesztelésen. A támadásokat a Hivatal bejelentette az Nemzeti Kiberbiztonsági Intézetnek és megtette a megfelelő védelmi intézkedéseket -írták a Telex kérdésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azért nem sikerült az üzem, mert terheléses támadás érte az informatikai rendszert. Ugyanakkor a gyerekek gyakorolhatnak a felületen. A tavaszi szünetben.