„Klubrádió
A lényeg

Benyújtotta Semjén a nagy élelmiszerláncoknak betartó új törvénymódosításokat

13/12/2021 17:24

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök-helyettes már be is nyújtotta a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű láncokra vonatkozó beszolgáltatási törvényt.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a kormány több fontos jogszabály-módosítással is szeretné nehezíteni a nagy élelmiszerláncok helyzetét. A Telex most arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament honlapján látható, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már be is nyújtotta a Nagy István agrárminiszter nevével fémjelzett szabályt, ismertebb nevén a beszolgáltatási törvényt.

Ennek értelmében a felajánlási vagy beszolgáltatási szabályok alapján a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak.

Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni, emellett a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz. Az új szabályok nem vonatkoznának azokra az élelmiszerekre, amelyeket eleve 48 óránál rövidebb lejárati idővel gyártanak, azaz megmenekül például a tescós-auchanos pékáru.

Újraszentelték a felújított evangélikus kistemplomot Béké
 
Semjén ZsoltFotó: Rosta Tibor/MTI