„Klubrádió

Balhé a határ mentén a voksturistákkal

13/10/2019 17:43

A 444 információi szerint az ukrán határ közelében lévő Kispaládon konfliktus alakult ki a helyiek, illetve a valójában nem ott lakó, szervezetten szavazó emberek, vélhetően kettős állampolgárok között.

Kispaládon a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, Magyar Barnabás ellen egy független, Ábri Norbert indul. Ábri a 444-nek azt mondta: „a falu fellázadt a kettős állampolgárok ellen, az itteniek nem akarják, hogy ők döntsenek róluk.” Ábri azt mondta, egy nagy csoport helyi folyamatosan ott van a szavazóhelyiségnél, és nem engedik be a kettős állampolgárokat, akiket folyamatosan „hordanak” oda.

A 444 elérte telefonon az egyik képviselőjelöltet, Sankó Ádámot, aki közben ott ült a szavazóhelyiség előtt. Az ő verziója szerint senki nem akadályozta meg a kettős állampolgárokat abban, hogy szavazzanak, be is jutottak. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta a portál érdeklődésére: „a kispaládi választó helyiség épülete előtt egy szabálytalanul várakozó személygépkocsi vezetőjével szemben került sor rendőri intézkedésre. A rendőrök figyelmeztetésben részesítették a gépkocsi vezetőjét.”

Az index arról számolt be, hogy a Kispaládon élő helybeliek összeszólalkoztak azokkal a nem ott lakó, vélhetően ukrán-magyar kettős állampolgárságú emberekkel, akik vasárnap szavazni érkeztek a településre. Erről az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábjától értesült a portál, az RTL-esek a helyszínen forgatnak. (Az adás kedden 23:20-kor lesz adásban.) „Húzzatok el innen! Ne ti döntsétek már el, hogy ki lesz a polgármester!” – ilyen és hasonló mondatokat kiabáltak feléjük.

Korábban mi is írtunk arról, hogy van olyan ingatlan az ország észak-keleti csücskében, ahová 107 kettős állampolgár van bejelentve, tehát az a lakcíme. Vannak üres telkek is, amelyeken tényleg semmi sincs, mégis be vannak oda jelentve ukrán-magyar kettős állampolgárok. A jegyzőnek lenne kötelessége ellenőrizni, hogy a papíron létező állapotok megfelelnek-e a valóságnak.

Címlapi kép: MTI/Balázs Attila