„Klubrádió
A lényeg

Az új miniszter havi 1-5 millió forint közötti mellékest kap két helyről is

27/01/2023 17:10

| Szerző: Klubrádió

Lantos Csaba energiaügyi miniszter vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy politikai szerepvállalása miatt bizalmi vagyonkezelőre bízta saját régi cégét, a Lantos Zrt.-t. Ez viszont csaknem 1,2 milliárddal tartozik neki, amit bármikor kérhet.

Közzétették a kormány honlapján a december elsején hivatalba lépett energiaügyi miniszter, Lantos Csaba vagyonnyilatkozatát. Ez még az a típusú, tavaly nyáron bevezetett vagyonnyilatkozat, amelyből szinte semmi nem derül ki, a jövedelmeket elég bizonyos határok között megadni.

Lantos a miniszteri a fizetése – amelyet tavaly óta már nem írott szabály, hanem Orbán Viktor szab meg, mivel ő dönt a kormánytagok béréről – mellett két helyről kap még nem csekély összeget:

  • havi bruttó 1-5 millió forint közötti összeget a Szegedi Tudományegyetem kuratóriumi tagjaként és
  • havi bruttó 1-5 millió forint közötti összeget a Vodafone-t az állammal felvásárló 4iG tanácsadójaként.

Mivel fel kell tüntetni visszamenőleg az elmúlt három év jövedelemszerző tisztségeit is, látszik, hogy Lantos Csaba négy másik pozíciójával is szépen keresett, ezekről azonban lemondott miniszteri kinevezése előtt.

Viszont addig – november 30-ig – a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagjaként és a Hodler Alapkezelő felügyelőbizottsági tagjaként egyenként havi bruttó 0,5-1 millió forintot, a MET Holding AG igazgatósági tagjaként további 1-5 milliót, míg a Solus Capital kockázati tőkealap-kezelő cégnél befektetési bizottsági tagként legfeljebb 200 ezret kapott.

Lantos Csaba vagyonnyilatkozatból még az derül ki, hogy vagyonkezelő cégét, a Lantos Vagyonkezelő Zrt.-t bizalmi vagyonkezelésbe adta, annak vagyona felett nem ő rendelkezik. Viszont azt is jelezte az egyéb közlendők között, hogy a cég felé továbbra is fennáll „kölcsön, illetve vételár követelése” méghozzá 1,18 milliárd forint összegben. Vagyis a cég csaknem 1,2 milliárddal tartozik neki, amit bármikor kérhet.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)