„Támogassa
A lényeg

Az Osztrák Kancellári Hivatal fizette Orbán Viktor és három minisztere bécsi éjszakáját

23/08/2022 20:12

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák Die Presse azt írta, a bécsi hotelt az Osztrák Kancellári Hivatal fizette Orbán Viktor és három minisztere számára, csak a többiek esetében terhelik a költségek a magyar adófizetőket. Miután az Azonnalin megjelent a cikk Orbán Viktor és stábja "rongyrázó" bécsi útjáról, elbocsátották a magyar nagykövetség egyik vezető diplomatáját. A történtek éles fényben mutatják meg, miként működik az orbáni rendszer – írta az osztrák lap külpolitikai rovatvezetője.

Ausztriában is téma, hogy miután az Azonnalin megjelent a cikk Orbán Viktor és stábja „rongyrázó” bécsi útjáról, elbocsátották a magyar nagykövetség egyik vezető diplomatáját – számolt be a hvg360. A történtek éles fényben mutatják meg, miként működik az orbáni rendszer – írta összefoglalójában a Die Presse külpolitikai rovatvezetője.

Bár nem volt nagy leleplezés, a magyar hivatalosságoknak az is szúrta a szemét, hogy kiderült: a küldöttség másnapig beszállásolta magát a Ringen lévő szállodába, ami nem igazán indokolt luxus. Hiszen a megbeszélések 11-kor véget értek, és a két főváros közti távolságot autóval két és fél óra alatt meg lehet tenni.

A delegáció meglehetősen népes volt, benne többek közt Gulyás Gergellyel, Nagy Mártonnal és Szijjártó Péterrel. Számukra kétoldalú egyeztetéseket szerveztek, de a külügyminiszter csak az államtitkárral tudott találkozni, mert osztrák kollégája éppen szabadságát töltötte.

A Die Presse azt írta, a hotelt az Osztrák Kancellári Hivatal fizette Orbán Viktor és három minisztere számára, csak a többiek esetében terhelik a költségek a magyar adófizetőket. A szerző szerint teljesen megszokott, hogy a felmerülő kiadások egy részét a házigazda fizeti. Feltehetőleg ugyanígy történik majd Budapesten is, ha ott az osztrák kabinet egyik tagja valaha is szeretne eltölteni egy éjszakát – fűzte hozzá ironizálva a Die Presse helyzetjelentése.

A hvg360 cikkében megjegyzi: ugyanakkor az ügyet megszellőztető Azonnali az affér után közvetlenül bejelentette megszűnését, de a tulajdonos, Ungár Péter LMP-s politikus cáfolja, hogy bárki politikai nyomást gyakorolt volna rá. Szerinte anyagi megfontolásokból már régóta fontolgatta a lépést.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)