„Klubrádió
A lényeg

Az oroszok éjjel tűz alá vették Európa legnagyobb atomerőművét

4/03/2022 06:59

| Szerző: Klubrádió

Az oroszok éjjel támadást intézték a zaporizzsjai atomerőmű ellen. A bombázás hatására tűz ütött ki, szerencsére csak az egyik melléképületben. Az oroszok eleinte a tűzoltókat sem engedték oda. Mostanra szerencsére el tudták oltani a tüzet.

Magyar idő szerint hajnal 1 óra körül tűz ütött ki Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőműben, miután azt az oroszok tűz alá vették. Az ukrán katasztrófavédelem szerint a harcok során az atomkomplexum egyik épületének harmadik, negyedik és ötödik emeletén voltak a lángok. "06:20-kor eloltották a tüzet a Zaporizzsjai Atomerőmű Energodarban lévő kiképző épületében. Áldozatok nincsenek" –  áll a hivatalos közleményben. A folyamatos támadás miatt csak lassan sikerült eloltani a tüzet. 

 

Volodomir Zelenszkij, Ukrajna elnöke egész Európának üzent egy videóüzenetében. "Európaiak, ébredjetek fel, kérlek. Mondjátok el a politikusaitoknak: az orosz csapatok egy atomerőművet bombáznak Ukrajnában. Felhívjuk a figyelmet: soha egyetlen állam sem lőtt atomerőművekre. Történelmünkben, az emberiség történetében ez az első alkalom, hogy a terrorista állam nukleáris terrorhoz folyamodott” – mondta Zelenszkij.