„Klubrádió
A lényeg

Az origósnak eljött a megvilágosodás: Mégis, mit akart Putyin?

14/11/2022 10:40

Az Origo a mai napig a legelfogultabb kremlini háborús propagandát tolja, emlékezetes "hírük" volt pár hónapja, hogy Elkezdődött a 3. világháború", vagy egy másik, amiben Ukrajna támadta meg Oroszországot: Ma a "bréking hírük" éppen az, hogy:

 
 

 

A félelmetes szövetséges Irán lenne, és a rövid hír semmiféle olyan tartalmat nem nyújt, ami a címben említett origós orosz "háborúfordítós" vágyakra vonatkozna. Ennek ellenére az Origo minden nap a legérdektelenebb orosz híreket is úgy tálalja, mintha az apokalipszis dörömbölne Ukrajna ajtaján.

Hétfőn azonban a korábban rágalmazásért is elítélt Kovács András a Facebook-oldalán egy objektív írást közölt, amiben olyan, a fél világ által már februárban feltett kérdésekre is választ keres, minthogy, mi volt a háború megindításának a valódi célja. És Kovács nem kezd bele, hogy a nácitlanítás, meg, hogy Zelenszkij bohóc, illetve az ukránok tömeggyilkosságokat követtek el az oroszok ellen, amikre hivatkozva Putyin annak idején megindította a háborút, ehelyett a herszoni kivonulás után "az eseményeket egymás mellé téve egy nagyon fontos, ám annál kevésbé feltett kérdésre nincs válasz! Ez a kérdés pedig, hogy mégis mit akart Putyin, és mivel számolt?

Az eltelt kilenc hónap világosan bebizonyította, hogy az orosz hadsereg nem tudott végigvinni egy villámáborút. Nem tudta megdönteni a Zelenszkij elnök vezette rezsimet, és minden korábbinál egységesebbé vált az ukrán nemzet."

Az írása végén arról elmélkedik, hogy "Orosz szempontból nézve pedig az elmúlt kilenc hónap eredményei meglehetősen csekélyek. A hadsereg súlyos presztízsveszteséget szenvedett el. Ukrajna a következő évtizedekben biztosan nem fog Moszkva felé közeledni. Más poszt-szovjet ország is egyre inkább az önállósodás útját keresi. Eredményként Moszkva annyit ért el, hogy a szankciók révén jelentősen nőtt a költségvetési bevétele. Új piacokat szerzett a nyersanyagai számára, de ezzel újfajta függőségekbe is került. A nyugati országokban persze egyre nagyobb a feszültség, de ettől még Moszkva stratégia helyzete nem fog megváltozni. Egyszóval sokkal több van a negatív, mint a pozitív oldalon orosz szempontból".

Az is hozzátartozik azonban a fideszes megmondóemberek váratlan megvilágosodásaihoz, hogy gyorsan szoktak visszakozni. Emlékezetes volt Bencsik Andrásnak az a szereplése, amelyben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesteri győzelme után kijelentette, hogy "abba kéne hagyni az elemi iskolai szintű sorosozást". Azóta ő az egyik legharsányabb, a tanárokat, diákokat csürhéző "fideszes beszélő fej".