„Klubrádió
A lényeg

Az önkormányzatokra tolta Orbán a felelősséget, lesz-e közvilágítás

10/11/2022 09:47

A kormány a települési önkormányzatok képviselő-testületei, közgyűlései, a budapesti kerületek, illetve fővárosi területeknél a főváros képviselő-testülete hatáskörébe tette, hogy rendezzék a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket. A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet szerint semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő, így az önkormányzatok maguk dönthetnek arról, lekapcsolják-e éjszakára a közvilágítást. 

Orbánnak nagy tapasztalata van közvilágítási kérdésekben, a veje, Tiborcz István és cége az európai ügyészség szerint országszerte olyan fideszes városi közvilágítási pályázatokban nyert, amik miatt a magyar adófizetőknek kellett visszafizetniük az EU-s pénzeket, amik a cégnél landoltak.

Korábban a fizetős parkolás felfüggeszetésével, közterületek elvételével, a szemétdíj visszatartásával a kormány kevésbé volt engedékeny az önkormányzatokkal.